Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić ekspresowe ciasto drożdżowe?
Adam Moskal
Adam Moskal 17.11.2021 01:00

Jak zrobić ekspresowe ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe
canva/RADsan, Getty Images

Ciasto drożdżowe, niezależnie od jego finalnego przeznaczenia, często wymaga sporej ilości pracy oraz czasu, zanim będzie można z niego korzystać. Jeśli nie masz tak wiele wolnego lub ochoty na długie ugniatanie, sprawdź poniższą recepturę. Dzięki niej faktyczna praca nad ciastem zajmie ci jedynie 5 minut - resztę wykona za ciebie lodówka oraz drożdże.

Ciasto drożdżowe to podstawa najróżniejszych wypieków. Bez niego nie byłoby słodkich drożdżówek, spodu do pizzy czy najzwyklejszego chleba. Z tego powodu warto znać szybki przepis na nie, aby nie musieć spędzać w kuchni wielu godzin za każdym razem, gdy chce się je przygotować.

Z pomocą przychodzi metoda, którą prezentujemy niżej. Normalnie ciasto drożdżowe zagniata się przynajmniej kilkanaście minut, zanim uzyska się odpowiednią konsystencję. Zamiast tego można jedynie połączyć ze sobą składniki i wstawić je do lodówki - drożdże podczas fermentacji same "wyrobią" ciasto, co pozwala znacznie zmniejszyć własną pracę.

Przepis na ciasto drożdżowe z lodówki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 duże jajko

  • 25 g drożdży świeżych

  • sól

  • 75 g masła

  • 100 ml mleka

  • 1 łyżka cukru

Zacznij od wlania mleka do rondelka i podgrzania go do maksymalnie 40 stopni Celsjusza. Rozpuść w nim cukier, wkrusz drożdże, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 minuty. Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę.

Do mąki wbij jajko, wsyp sól, wlej roztopione, aczkolwiek ostudzone masło oraz zaczyn drożdżowy. Wymieszaj masę i gdy będzie jednolita, przełóż ją do plastikowego woreczka strunowego i wstaw do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie, gdy zauważysz w masie mnóstwo bąbelków gazu, ciasto jest gotowe do użycia.

Tak sporządzone ciasto wytrzyma w lodówce do tygodnia. Jeśli więc nie robisz regularnie dużych ilości wypieków, nie magazynuj zbyt wiele ciasta - w innym wypadku może się ono zmarnować.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.

Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu

Źródło zdjęcia: canva/marcobir, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krolowakuchni

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto