Obłędna strucla drożdżowa z jabłkami
Strucla drożdżowa jest wypiekiem, który możemy przygotować o każdej porze roku, używając sezonowych owoców lub sera. Z jabłkami wychodzi bardzo aromatyczna i pyszna. Zaskocz swoich gości wyjątkowo prostym, a przy tym efektownym deserem, który na długo pozostanie w ich pamięci. Ciasto drożdżowe wyrośnie o wiele szybciej, jeśli wcześniej wstawisz je do ciepłego piekarnika. Babcina sztuczka jest niezawodna.
Prezentowaliśmy wam już niejednokrotnie przepisy na pyszne wypieki z dodatkiem jabłek. Sernik z prażonymi owocami oraz nadziane karmelizowanym jabłkiem rogaliki z pewnością skradły serca wielu smakoszy. Jabłkowa strucla ma szansę powtórzyć ich sukces. Koniecznie spróbujcie wspaniałego połączenia delikatnego drożdżowego ze słodyczą polskich jabłek.
Przepis na aromatyczną struclę jabłkową
Z podanych składników przygotujecie dwie strucle o wymiarach 35 cm x 10 cm.
Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
100 g masła
30 g świeżych drożdży piekarniczych
250 ml mleka
4 łyżki cukru
3 jaja
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka spirytusu lub wódki
szczypta soli
Składniki na masę jabłkową:
700 g obranych jabłek najlepiej miękkich np. odmiany jester
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki cukru trzcinowego
2 płaskie łyżeczki cynamonu
4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Rozprowadzamy w nim drożdże wraz z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Całość przykrywamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże podwoiły swoją objętość.
W małym rondlu na niewielkim ogniu roztapiamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do miski, a następnie mieszamy ją z zaczynem drożdżowym. Dodajemy dwa roztrzepane żółtka i jedno całe jajko wymieszane z cukrem. Wszystko dokładnie łączymy.
Wlewamy wystudzone masło, olej, spirytus i solimy. Zagniatamy jednolite gładkie ciasto, podsypując mąką, jeśli potrzeba. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem oraz 2 łyżkami bułki tartej.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, a każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Każdy rozwałkowany placek posypujemy łyżką bułki tartej, pozostawiając dwucentymetrowe brzegi do sklejenia.
Na posypane bułką ciasto wykładamy warstwę jabłek. Zwijamy je w rulon, brzeg i boki dociskając, aby ciasto się skleiło. Strucle delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, tak aby strona z zaklejonym brzegiem znalazła się pod spodem. Wierzchy ciast smarujemy mlekiem.
Papier z ciastem przenosimy na blachę piekarnika i formujemy z niego tubę wokół strucli. Papier nie powinien dotykać wierzchu ciasta. Układamy strucle obok siebie, zachowując odpowiedni odstęp. Pieczemy przez około 45 minut. Podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówki:
Możemy przyspieszyć proces wyrastania ciasta. Wystarczy, że włożymy je do nagrzanego do temperatury 50 stopni Celsjusza piekarnika i wyłączymy grzanie. W takich warunkach drożdże wykonają swoją pracę nieco szybciej. Właśnie z takiej sztuczki często korzystały nasze babcie.
Twarde jabłka przed dodaniem warto przesmażyć i wystudzić. Dzięki temu zabiegowi lepiej przykleją się do ciasta i w gotowym wypieku nie będzie pustych przestrzeni.
Ilość dodanego cukru zawsze dostosowujemy do smaku jabłek i własnych preferencji. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne, dodajemy go więcej niż w przepisie i nie dolewamy soku z cytryny.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchcikgotuje