Smakosze.pl Przepisy Przepis na pyszne racuchy z bananami
canva/Dar1930

Przepis na pyszne racuchy z bananami

22 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

A może dziś przygotujesz na podwieczorek lub kolację racuchy? Chrupiące, wilgotne i kuszące. Z pewnością szybko znikną z talerzy, zwłaszcza jeśli w środku będą miały smaczny dodatek. Oto przepis na pyszne racuchy z niespodzianką.

Racuchy robi się szybko i z prostych składników. Wystarczy więc pół godziny, by na stole pojawiło się pyszne danie. Po zdjęciu z patelni warto oprószyć je cukrem pudrem. Będą smaczniejsze i nabiorą jeszcze bardziej apetycznego wyglądu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszne racuchy z niespodzianką

Do ciasta na racuchy zwykle dodaje się jabłka, ale my przetestowaliśmy przepis z bananem. Racuchy wyszły rewelacyjne, zyskały na smaku i wilgotności.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżeczki cukru

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 banany

  • sok z cytryny

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów z bananem

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, cukier, sól i proszek do pieczenia. Rozmieszaj, gładkie, dość gęste ciasto.

Banany obierz ze skórki, pokrój w plasterki, skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź porcje ciasta i smaż racuszki, by były rumiane z obu stron.

Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.

banan
banan

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy