Przepis na pyszne racuchy z bananami
A może dziś przygotujesz na podwieczorek lub kolację racuchy? Chrupiące, wilgotne i kuszące. Z pewnością szybko znikną z talerzy, zwłaszcza jeśli w środku będą miały smaczny dodatek. Oto przepis na pyszne racuchy z niespodzianką.
Racuchy robi się szybko i z prostych składników. Wystarczy więc pół godziny, by na stole pojawiło się pyszne danie. Po zdjęciu z patelni warto oprószyć je cukrem pudrem. Będą smaczniejsze i nabiorą jeszcze bardziej apetycznego wyglądu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszne racuchy z niespodzianką
Do ciasta na racuchy zwykle dodaje się jabłka, ale my przetestowaliśmy przepis z bananem. Racuchy wyszły rewelacyjne, zyskały na smaku i wilgotności.
Składniki:
-
2 szklanki mąki
-
2 jajka
-
1 szklanka mleka
-
2 łyżeczki cukru
-
szczypta soli
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 banany
-
sok z cytryny
-
olej do smażenia
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów z bananem
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, cukier, sól i proszek do pieczenia. Rozmieszaj, gładkie, dość gęste ciasto.
Banany obierz ze skórki, pokrój w plasterki, skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź porcje ciasta i smaż racuszki, by były rumiane z obu stron.
Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisyjoli