Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-20T202048.411

canva/afro

Pyszne racuchy ze śliwkami

29 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli słowo racuchy do tej pory kojarzyło wam się z jabłkami, to od dzisiaj będzie się też kojarzyć ze śliwkami. Podamy wam bowiem przepis na pyszne racuchy ze śliwkami. Tak, tak, te owoce też świetnie nadają się do smażenia w cieście.

Racuchy to nieduże, puszyste placuszki smażone na patelni. Zwykle dodaje się do nich jabłka, ale doskonale nadają się też inne owoce. Idealne są mięsiste, pełne smaku śliwki. Mogą być węgierki, lecz sprawdzą się też inne, mało soczyste śliwki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszne racuchy ze śliwkami

Składniki:

  • 300 g mięsistych śliwek

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

  • ok. 1,5 szklanki mleka

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Pasta kanapkowa

Idealna na śniadanie i kolację, pasta z twarogiem i kiszonymi ogórkami

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie racuchów ze śliwkami

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki. Miąższ śliwek pokrój w niezbyt grube plasterki.

Do mąki dodaj jajka, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dolewając mleko, wymieszaj dość gęste ciasto. Dodaj połowę śliwek, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź porcje ciasta, na każdym racuszku połóż kilka kawałków śliwek. Smaż, aż racuszki będą rumiane z obu stron.

Usmażone racuchy zdejmij z patelni i połóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Osączone z nadmiaru tłuszczu racuchy oprósz cukrem pudrem.

racuchy ze śliwkami

racuchy ze śliwkami

Źródło zdjęcia: canva/progressman

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Wielki test wiedzy o polskich ciastach. 5 pytanie jest mocno podchwytliwe

Pytanie 1 z 10

Sernik z charakterystyczną kratką z ciasta na wierzchu nazywa się:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >