Pyszne racuchy ze śliwkami
Jeśli słowo racuchy do tej pory kojarzyło wam się z jabłkami, to od dzisiaj będzie się też kojarzyć ze śliwkami. Podamy wam bowiem przepis na pyszne racuchy ze śliwkami. Tak, tak, te owoce też świetnie nadają się do smażenia w cieście.
Racuchy to nieduże, puszyste placuszki smażone na patelni. Zwykle dodaje się do nich jabłka, ale doskonale nadają się też inne owoce. Idealne są mięsiste, pełne smaku śliwki. Mogą być węgierki, lecz sprawdzą się też inne, mało soczyste śliwki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszne racuchy ze śliwkami
Składniki:
300 g mięsistych śliwek
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
ok. 1,5 szklanki mleka
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów ze śliwkami
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki. Miąższ śliwek pokrój w niezbyt grube plasterki.
Do mąki dodaj jajka, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dolewając mleko, wymieszaj dość gęste ciasto. Dodaj połowę śliwek, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź porcje ciasta, na każdym racuszku połóż kilka kawałków śliwek. Smaż, aż racuszki będą rumiane z obu stron.
Usmażone racuchy zdejmij z patelni i połóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Osączone z nadmiaru tłuszczu racuchy oprósz cukrem pudrem.
Źródło zdjęcia: canva/progressman
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pikantny, a zarazem soczysty schab w sosie chrzanowo-musztardowym
Kaszanka zapiekana w piekarniku z dodatkiem kiszonej kapusty
źródło: kwestiasmaku