Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne racuchy ze śliwkami
Renata Materlińska
Renata Materlińska 20.09.2021 02:00

Pyszne racuchy ze śliwkami

Projekt bez tytułu - 2021-09-20T202048.411
canva/afro

Jeśli słowo racuchy do tej pory kojarzyło wam się z jabłkami, to od dzisiaj będzie się też kojarzyć ze śliwkami. Podamy wam bowiem przepis na pyszne racuchy ze śliwkami. Tak, tak, te owoce też świetnie nadają się do smażenia w cieście.

Racuchy to nieduże, puszyste placuszki smażone na patelni. Zwykle dodaje się do nich jabłka, ale doskonale nadają się też inne owoce. Idealne są mięsiste, pełne smaku śliwki. Mogą być węgierki, lecz sprawdzą się też inne, mało soczyste śliwki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszne racuchy ze śliwkami

Składniki:

  • 300 g mięsistych śliwek

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

  • ok. 1,5 szklanki mleka

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów ze śliwkami

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki. Miąższ śliwek pokrój w niezbyt grube plasterki.

Do mąki dodaj jajka, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dolewając mleko, wymieszaj dość gęste ciasto. Dodaj połowę śliwek, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź porcje ciasta, na każdym racuszku połóż kilka kawałków śliwek. Smaż, aż racuszki będą rumiane z obu stron.

Usmażone racuchy zdejmij z patelni i połóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Osączone z nadmiaru tłuszczu racuchy oprósz cukrem pudrem.

racuchy ze śliwkami
racuchy ze śliwkami

Źródło zdjęcia: canva/progressman

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku