Smakosze.pl Przepisy Przepis na pyszne sylwestrowe pizzerinki z salami
canva/Tatiana Volgutova

Przepis na pyszne sylwestrowe pizzerinki z salami

30 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

W Sylwestra warto przyrządzić prawdziwie wybuchowy poczęstunek, aby goście mogli zapamiętać ten dzień jako idealne rozpoczęcie nowego roku. Idealnie nadającą się do tego potrawą są pizzerinki, czyli mini pizze. Cały proces nie jest zbyt wymagający, więc łatwo można zachwycić swoich najbliższych.

Pizzerinki najczęściej można kupić w sklepach spożywczych lub piekarniach. Stanowią smaczną, tanią i szybką przekąskę, lecz nie równają się z domową wersją. Ta ma znacznie intensywniejszy smak, delikatniejsze ciasto i o wiele ładniej wygląda.

Organizatorzy imprezy noworocznej mają ręce pełne roboty, dlatego w takiej sytuacji nie należy dokładać sobie dodatkowych zajęć, które wymagają mnóstwa pracy. Receptura na pizzernki może wydawać się obszerna, jednak faktycznego wysiłku nie ma przy nich zbyt wiele - potrzeba jedynie odrobiny czasu, aż ciasto ładnie wyrośnie.

Przepis na sylwestrowe pizzerinki

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 00

  • 1 łyżeczka soli

  • 25 g drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 4 łyżki oliwy extra virgin

  • 650 ml ciepłej wody

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • pół cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżeczki oregano

  • garść czarnych oliwek

  • puszka kukurydzy

  • 100 g salami pepperoni

  • 150 g pieczarek

  • 300 g suchej mozzarelli

  • świeża bazylia

Zacznij od przesiania mąki na stolnicę, wymieszania jej z solą i zrobienia kopczyka z dziurką w środku. Drożdże wraz z olejem i cukrem dodaj do wody i odstaw ją na 15 minut. Po tym czasie wlej ją do mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy stanie się gładkie i sprężyste włóż je do czystej miski oprószonej mąką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyciągnij ciasto, zagnieć je kilka chwil i podziel na pojedyncze porcje. Każdą z nich rozciągnij w dłoni, oprósz mąką i odstaw pod przykryciem.

Cebulę obierz i posiekaj na bardzo drobną kostkę. Podsmaż ją w rondelku, aż się zeszkli, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i smaż przez 5 minut. Wrzuć koncentrat pomidorowy i smaż go 2 minuty. Wlej pomidory, wsyp oregano i duś sos przez 15 minut. Jeśli chcesz, aby był gładki, przed użyciem zmiksuj go blenderem.

Na każdą porcję rozciągniętego ciasta wylej 1 łyżkę sosu oraz odrobinę startego sera. Na wierzchu sera ułóż wybrane dodatki. My proponujemy zrobienie dwóch wersji: z oliwkami i kukurydzą oraz pepperoni z pieczarkami. Piecz pizzerinki w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Przed podaniem na każdą pizzerinkę połóż listek świeżej bazylii. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresową jajecznicę bez masła i oleju. Ten tekst wyjawia przepis na idealne na Sylwestra paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami.

Pizzerinki

Źródło zdjęcia: canva/IgorDutina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Przepis własny

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy