Idealne na Sylwestra paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sylwestrowa noc jest najlepszym czasem na cieszenie się z pasztecików z ciasta francuskiego, które wypełnione są pieczarkami. Ich intensywny smak, wilgotny farsz i chrupiąca skórka umilają spędzanie wieczoru ze znajomymi. Ich przygotowanie jest szybkie i zaskakująco proste, a niewielka ilość potrzebnych składników jedynie ułatwia cały proces.
Paszteciki z ciasta francuskiego można sporządzić od zupełnych podstaw własnoręcznie, jednak taka decyzja wiąże się z wieloma godzinami spędzonymi na robieniu trudnego ciasta francuskiego. Znacznie sprawniejszą metodą jest kupienie gotowego zamrożonego ciasta, którego jakość wcale nie jest zła.
Farsz wykonany jest z pieczarek i cebuli, co pozwala uzyskać bardzo wilgotną konsystencję. Dodatkowo dodaje się do wnętrza pasztecików żółty ser, który podczas pieczenia roztapia się i wypełnia wszystkie zakamarki ciasta. Taka przekąska na Sylwestra z pewnością wywoła pozytywne reakcje wśród imprezowiczów.
Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego
Składniki:
600 g ciasta francuskiego
900 g pieczarek
3 cebule
3 łyżki masła
200 g sera żółtego
pieprz
sól
1 jajko
Zacznij od obrania cebul ze skórki i posiekania ich na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią cebulę. Podsmażaj ją na złoty kolor. W międzyczasie umyj pieczarki i pokrój je w kostkę, a następnie dodaj do cebuli.
Smaż grzyby z cebulą do momentu, gdy woda przestanie być obecna na patelni. Dopraw je solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstaw je na bok do ostudzenia. Ciasto francuskie wyjmij z zamrażalnika i potnij je na równe kwadraty.
Zetrzyj ser żółty na tarce. Na każdym kwadracie z ciasta kładź porcje farszu, obsyp je serem, a następnie złóż na pół i dociśnij rogi widelcem. Posmaruj paszteciki rozbełtanym jajkiem i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25 minut. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na krokiety bez zawijania. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce.
Źródło zdjęcia: canva/AmalliaEka, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis