Przepis na racuchy siostry Anastazji
Racuchy zakorzeniły się głęboko w naszej kulturze i często przygotowuje się je nie tylko jako deser, lecz niekiedy także jako samodzielny posiłek. Jeśli brakuje ci dobrej receptury, prezentujemy przepis prosto od siostry Anastazji.
Zrobienie racuchów w taki sposób, aby były idealnie puszyste, nie jest wcale proste. Mnóstwo osób nie wie, w jaki sposób można uzyskać delikatne ciasto przy jednoczesnym dużym napowietrzeniu. Sekrety znanej kucharki i autorki książek pozwolą zrobić je w najlepszym wydaniu.
Racuchy siostry Anastazji
Najczęściej smaży się je z dodatkiem jabłek, lecz równie dobrze można wykorzystać inne produkty, takie jak rabarbar czy śliwki. Warto także pamiętać, że tradycyjne racuchy należy smażyć na głębokim oleju, podobnie jak pączki czy faworki. W innym wypadku można nie uzyskać odpowiedniej chrupkości.
Podczas samego smażenia konieczna jest również wstrzemięźliwość. Nie wolno nałożyć zbyt wiele ciasta na patelnię, aby ta nie straciła zbyt dużo temperatury. Jeśli tak się stanie, racuchy nabiorą zbyt dużo tłuszczu, co wywoła nieprzyjemność podczas jedzenia.
Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym zdradzamy najnowsze doniesienia o niebezpiecznej substancji w gumach i słodyczach. W tym tekście pokazujemy jak przygotować kogel-mogel w bezpieczny sposób.
Źródło: Purple Goose, Getty Images
Przepis na racuchy siostry Anastazji
Składniki:
-
1/2 l słodkiego mleka
-
2 jajka
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
-
1 łyżka cukru kryształu
-
1/2 płaskiej łyżeczki soli
-
ok. 40 dag mąki pszennej
-
tłuszcz do smażenia
-
1/2 kg jabłek
Zacznij od wymieszania mleka z żółtkami, solą, cukrem, proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną oraz mąką. Wymieszaj ciasto przy pomocy rózgi lub miksera. Odstaw je na kilka minut, żeby drobinki mąki nabrały odpowiednio dużo wody.
Białka wlej do miski i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy białka po przechyleniu do góry dnem nie wypadną z miski, możesz przełożyć je do głównego ciasta. Wymieszaj je delikatnie z pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki do ciast.
Obierz jabłka, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój w krążki. Zanurz je w cieście i wykładaj na rozgrzany olej. Racuchy smaż z obu stron . Podawaj je z cukrem pudrem, konfiturami czy bitą śmietaną. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl