Przepis na rosół wg. Magdy Gessler
Magda Gessler jest zdecydowanie jedną z najbarwniejszych osób w polskim show biznesie. Gwiazda budzi sporo emocji nie tylko swoim programem Kuchenne Rewolucje, ale również przepisami. Niektóre receptury budzą wiele kontrowersji.
Ostatnio bardzo głośno było o rosole Magdy Gessler. Gwiazda sprzedaje go za aż 60 zł, co dla wielu osób jest zbyt wysoką ceną. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule . Nic dziwnego, że mnóstwo osób zastanawia się, jaki jest patent pani Magdy na tę potrawę. Śpieszymy z odpowiedzią!
Patent Magdy Gessler na rosół
Przede wszystkim znana restauratorka wyznaje jedną dość kontrowersyjną zasadę dotyczącą gotowania rosołu. Nie używa do niego zbyt wiele wody. Na 3 kilogramy warzyw i taką samą porcję mięsa zużywa jej jedynie około 1,5 litra .
Gwiazda proponuje także wykorzystanie do tej zupy mniej popularnych części zwierzęcych m.in. ogonów wołowych lub giczy cielęcyc h. Powinny one pochodzić jednak wyłącznie z hodowli ekologicznych.
Restauratorka doradza też do dodania do esencjonalnego wywaru kapusty włoskiej . Jeśli chcemy zaś by zupa była klarowna, powinniśmy jej zdaniem do zimnego i przecedzonego już bulionu dodać dwa białka kurze i podgrzewać go, cały czas mieszając. Poniżej prezentujemy przepis na rosół wg Magdy Gessler .
Niezawodny przepis na rosół Magdy Gessler
Lista składników:
-
szponder wołowy
-
kura rosołowa
-
5 dużych marchewek
-
6 pietruszek
-
seler
-
2 duże cebule
-
por
-
1/4 kapusty włoskiej
-
pęczek natki pietruszki
-
2 łyżki lubczyku
-
1 łyżka pieprzu ziarnistego
-
6 liści laurowych
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
natka pietruszki
-
5 goździków
-
sól
Sposób wykonania:
Na początek musimy starannie umyć, a następnie pokroić warzywa i mięso . Cebulę opalamy na suchej patelni. Mięso i włoszczyznę zalewamy zimną wodą i wzbogacamy o przyprawy. Zostawiamy na małym ogniu na około 3 godziny.
Po tym czasie solimy, dodajemy natkę pietruszki oraz lubczyk i gotujemy na małym ogniu rosół jeszcze przez pół godziny. Odcedzamy go dopiero po ostudzeniu .
Tak jak wspominaliśmy wcześniej, jeśli zależy nam na klarownym rosole, powinniśmy dodać do niego 2 białka kurze i powoli podgrzewać mieszając. Na koniec przecedzić przez gazę.
Gessler zaleca podawanie rosołu w filiżankach z posiekaną natką pietruszki lub na talerzach z wermiszelem, domowym makaronem lub lanymi kluseczkami koperkowymi .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
żródło: kuchnia wp/ smaki zycia