Smakosze.pl Przepisy Przepis na sałatkę z mniszka lekarskiego i pokrzywy
Canva (happyl_lark, Getty Images)

Przepis na sałatkę z mniszka lekarskiego i pokrzywy

1 czerwca 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Sezon na soczyste sałatki z sezonowych produktów trwa , więc warto z niego korzystać w pełni. Choć chętnie przygotowujemy sałatki warzywne czy owocowe, raczej nie szalejemy z tymi, których bazą spokojnie mogłyby być rośliny zebrane na łące.

Sałatki są świetną propozycją na upalny dzień, kiedy nie mamy ochotę na ciężkostrawne, tłuste potrawy. Wtedy taka sałatka może okazać się strzałem w dziesiątkę.

Źródło: Canva (dulezidar, Getty Images)

Jaką sałatkę poleca dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Sthur?

Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr podzieliła się na swoim koncie na Instagramie dość nietypową sałaką, która od razu wywołała poruszenie wśród jej fanów. Wykorzystała do niej nietypowe produkty, które na co dzień raczej nie spożywamy na surowo.

Błażejewska-Stuhr do swojej sałatki użyła bowiem surowych pokrzyw i mniszka lekarskiego. O ile obydwa produkty występują w naszej diecie, bo pokrzywę często pijemy w formie naparu , z mniszka robimy pyszny syrop , o tyle raczej nie spożywamy ich bez wcześniejszej obróbki.

Czy mniszek lekarski i pokrzywę można jeść na surowo?

Kontrowersje w bardzo zdrowym daniu zaproponowanym przez dietetyczkę wzbudza fakt, czy aby na pewno obydwa produkty można jeść na surow o. Mniszek bez wcześniejszej obróbki termicznej jest zdrowy i bardzo smaczny. Jeśli chcemy dodać do sałatek, najlepiej wybierać młode rośliny, które są soczyste i mniej gorzkawe niż te starsze. Ważne jednak, by nie zrywać go przy drogach i miejscach, w których narażone są one na pochłanianie wszelkich zanieczyszczeń.

Więcej niepokoju wzbudziła dodana do przepisu pokrzywa. Okazuje się, że również i ją można spokojnie podać do sałatki. Należy zebrać ją w odpowiednich rękawiczkach i pozostawić na jakiś czas bez dostępu do wody, co zniweluje właściwości parzące. Można ją również zblanszować, co również wpłynie na jej smak.

[EMBED-28]

Sałatka z młodych pokrzyw i mniszków wg przepisu Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr

Składniki:

  • 3-4 garście liści pokrzyw

  • garść winogron (lub innych drobnych owoców np. truskawek)

  • sok z połowy cytryny

  • 2 łyżki oliwy

  • łyżka pestek słonecznika

  • kilka orzechów włoskich

  • łyżka rodzynek

  • garść kwiatków mniszka

Przygotowanie:

W rękawiczkach przełóż pokrzywę do miski wcześniej napełnionej wodą. Pozostaw ją w niej parę chwil, by zniwelować jej właściwości parzące. Gdy pokrzywa już odpocznie w wodzie, posiekaj jej listki i zalej oliwą oraz sokiem cytrynowym.

Następnie wszystko wymieszaj i odstaw na około 10 minut. Dzięki temu zabiegowi pokrzywa przestanie parzyć. Owoce rozdziel, część poprzekrawaj na pół, orzechy posiekaj. Wszystkie składniki dodaj do sałatki razem z pestkami, rodzynkami i mniszkiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Instagram, Haps

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy