Prozdrowotny napar z pokrzywy - wiosenna dobroć
Pokrzywa od lat wykorzystywana jest w kulinariach. Niektórzy przygotowują z niej zupę. Inni dodają ją do jajecznicy. Możliwości jest wiele. Osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie, powinny sięgnąć po napar na bazie pokrzywy.
Jakie sekrety skrywa pokrzywa?
Pokrzywa często jest brana za roślinę, która nie ma zbyt wielu zastosowań. Powszechnie uważa się ją za chwast. Takie podejście jest błędne, ponieważ możemy ją dodawać do rozmaitych dań. Pokrzywa ma delikatnie słodkawy smak, a zupa na jej bazie jest wyjątkowym specjałem. Dziś przyjrzymy się naparowi z tego zioła.
Niedawno wspominaliśmy o zaletach herbaty z czosnku. Tym razem pod lupę weźmiemy pokrzywę. Okazuje się, że jej walory smakowe nie są jedynym atutem. Pokrzywa dostarcza wielu witamin i minerałów. Co się w niej znajduje?
witamina A
witamina K
witamina C
witamina B5
witamina B2
kwasy organiczne
olejki eteryczne
sole mineralne
związki aminowe i garbnikowe
chlorofil
serotonina
histamina
żelazo
magnez
potas
fosfor
wapń
siarka
jod
krzem
sód
Trzeba przyznać, że powyższa lista jest imponująca. Właśnie dzięki tym składnikom pokrzywa może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jej dodatek do codziennej diety może pomóc wielu smakoszom.
(Canva.com / m.kucova)
Na co pomaga pokrzywa?
Pokrzywa ma liczne zalety. Roślina zmniejsza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu, mocznika oraz chlorku sodu. Warto zauważyć, że pokrzywa pomaga załagodzić ból.
Niepozorna pokrzywa może okazać się pomocna przy wypadaniu włosów. Zioło rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Ponadto pokrzywa przeciwdziała stanom zapalnym. Zalet jest sporo. Jak przygotować napar z pokrzywy?
Prosty przepis na napar z pokrzywy
Najlepiej sprawdzają się pokrzywy zebrane przed kwietniem. Do naparu wykorzystuje się liście oraz korzenie. Możemy skorzystać z ususzonych lub świeżych części rośliny. Pokrzywę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Naczynie warto przykryć talerzem.
Tak przygotowany napar najlepiej pijać raz dziennie przed posiłkiem. Wówczas możemy uporać się z wiosennym zmęczeniem oraz stresem, który towarzyszy nam na co dzień. Jeśli nie mamy samodzielnie zebranej pokrzywy, wówczas możemy udać się do sklepu zielarskiego lub apteki. W tych miejscach powinniśmy dostać ją bez problemu. Warto również wiedzieć, co najlepiej pijać przed snem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Życie w harmonii; Prześlij Przepis