Smakosze.pl Przepisy Przepis na słynne cepeliny z mięsem
Dar1930, Getty Images

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

19 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Cepeliny są litewskim daniem, którego nazwa pochodzi od Ferdinanda von Zeppelina - twórcy najsłynniejszych sterowców. Są to kluski ziemniaczane faszerowane mięsem lub innymi składnikami. Na Podlasiu podobne danie nazywane jest kartaczami.

Cepeliny podaje się najczęściej z kwaśną śmietaną, karmelizowaną na maśle cebulą, lub ze zwykłymi skwarkami. Takie połączenie jest najbardziej tradycyjne.

Nadzienie wcale nie musi ograniczać się jedynie do mięsa wieprzowego. Często wypełnia się je przyprawionym ostro twarogiem, kapustą i grzybami, czy nawet śledziami.

Przepis na kartacze

Składniki:

  • 20 kartofli

  • 1 jajko

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • masło

  • 4 łyżki bulionu

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

Cebulę na farsz posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj ją do mięsa i bulionu w misce. Dopraw farsz solą, pieprzem oraz majerankiem. Wymieszaj całość i odstaw na bok.

Ugotuj 5 ziemniaków i rozgnieć je na puree. Resztę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z nich sok. Połącz wszystkie ziemniaki z jajkiem i solą. Wymieszaj ciasto.

Z ciasta wycinaj placki, spłaszcz je, na środku kładź porcje farszu i zawijaj w zgrabne kulki. Gotuj cepeliny w osolonym wrzątku przez 20 minut od wypłynięcia. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych. Ten tekst poświęcony został ekspresowemu ciastu z kubka.

Cepeliny

Źródło zdjęcia: canva/maksime, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy