Przepis na słynne proziaki
Proziaki to placki zwane też chlebkami, które pochodzą z Podkarpacia. Swą nazwę zawdzięczają prozie, czyli sodzie oczyszczonej powodującej ich rośnięcie. Poznaj przepis na słynne proziaki i przygotuj je na śniadanie lub przekąskę.
Proziaki robi się z mąki pszennej lub pszenno-żytniej, jajek, maślanki, zsiadłego mleka lub śmietany. Dodaje się też do nich sodę oczyszczoną, trochę soli i ewentualnie cukru. Z ciasta formuje się placuszki, które piecze się na blasze lub praży na patelni.
Można je serwować na słodko i wytrawnie. Tradycyjnie proziaki podawano z masłem, marmoladą lub białym serem. Najlepiej popić je mlekiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na słynne proziaki
Składniki:
-
500 g mąki pszennej
-
szczypta soli
-
pół łyżeczki cukru
-
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka
-
1 jajko
Przygotowanie proziaków
Do miski wsyp mąkę, dodaj trochę soli (jeżeli chcesz zrobić wytrawne proziaki, dodaj jej ok. pół łyżeczki) i cukru, a także sodę oczyszczoną , maślankę i jajko.
Składniki wymieszaj łyżką, a potem zagnieć z nich jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawaj z niego krążki. Ułóż je na stolnicy, przykryj ściereczką, pozostaw na 15 minut.
Rozgrzej patelnię z grubym, nieprzywieralnym dnem. Kładź na niej proziaki i praż je po ok. 5 minut z każdej strony uważając, by się nie przypaliły.
Źródło zdjęcia: canva/Alexander62
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje