Smakosze.pl
panecakes

pixabay/ StockSnap

Pancakes - przepis na obłędnie puszyste naleśniki

27 Marca 2021

Autor tekstu:

Agata Kaszuba

Udostępnij:

Pancakes, to pochodzące ze Stanów Zjednoczonych grube, puszyste naleśniki. Są często nazywane amerykańską wersją europejskiego naleśnika. Dzięki dodaniu środka spulchniającego, takiego jak soda oczyszczona lub proszek do pieczenia, pancakes s

Miękkie i złociste placuszki, trochę przypominają racuchy, jednak różnią się delikatnie smakiem i sposobem smażenia, gdyż do przygotowania pancakes nie używamy oleju lub używamy go bardzo mało. Amerykanie uwielbiają swoją odmianę naleśników i zajadają się nimi na śniadania.

Często, oglądając filmy zza oceanu, możemy zauważyć wysokie wieże ułożone z rumianych placków, podane z kawałkiem świeżego masła, które rozpuszcza się pod ich ciepłem i polane sławnym syropem klonowym. Często także jada się je w towarzystwie bitej śmietany, gałki lodów, smakowej polewy i słodkich posypek. W takim wydaniu są serwowane, jako obfity deser. 

Amerykański sen o grubym naleśniku.

Skąd w ogóle wziął się pomysł, aby do ciasta naleśnikowego dodać sody lub proszku? Co do tego eksperci badający historię kulinarną potrawy, nie są pewni. Wiedzą natomiast, że Amerykanie poznali naleśniki dzięki kolonistom z Europy. Spożywali je często żołnierze z Holandii, Francji i Anglii. Smażyli cienkie placki, które serwowali na słodko bądź jedli na sucho, bez żadnych dodatków. W drugiej połowie XVIII wieku pojawia się pierwsza wzmianka o dodaniu do tradycyjnej receptury, środka spulchniającego. Najpierw były to drożdże, później soda.

Zmienił się także sposób smażenia pancakes – najpierw, z braku innej możliwości, były to zwykłe, żeliwne patelnie. Z czasem, gdy potrawa zyskiwała na popularności, pojawiły się także naczynia ułatwiające  jej przygotowanie. Patelnie dwustronne, ze wgłębieniami oraz umożliwiające smażenie kilku naleśników naraz – to wszystko sprawia, że obecnie przyrządzenie tych naleśników to przysłowiowa bułka z masłem. 

Obecnie pancakes, są ściśle kojarzone z USA. Można tam znaleźć wielkie restauracje poświęcone podawaniu tylko tej potrawy w różnych wariantach, z mnóstwem dodatków. Jest to  jeden z najbardziej ulubionych deserów amerykańskich dzieci, a podawane z bekonem i sadzonym jajkiem, są ukochanym śniadaniem wielu dorosłych. W Polsce, z roku na rok pancakes, zdobywają na popularności. Już w większych miastach można odszukać klimatyczne knajpki serwujące góry grubych naleśników ze słodkimi dodatkami. 

Pancakes – przepis

Oto lista produktów, które będą potrzebne do wykonania tego dania:

  •  2 szklanki mąki pszennej

  •  2 jajka

  •  1,5 szklanki mleka

  •  75 g roztopionego masła

  •  3 łyżeczki proszku do pieczenia

  •  4 łyżki cukru

  •  szczypta soli

Przygotowania zacznij od przesiania mąki przez drobne sitko. Następnie dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. W międzyczasie rozpuść masło i odstaw na 5 minut, aby lekko ostygło – inaczej może spowodować ścięcie jajecznego białka. Do miski z sypkimi produktami dodaj jajka, mleko i powoli dolej roztopionego masła. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki. Ciasto powinno być jednolite, pozbawione grudek i nierówności. Jego konsystencja będzie dość gęsta. 

Rozgrzaną, nieprzywierająca patelnię posmaruj znikomą warstwą oleju i na środek nalej chochlą porcję ciasta. Powinno minimalnie rozpłynąć się na boki, cały czas zachowując owalny kształt. Gdy u góry zaczną się pojawiać pęcherzyki, a ciasto z koloru kremowego, zmieni się w lekko żółtawe, to znak, że czas przewrócić naszego pancake’a. Teraz czas na najlepszą część podczas smażenia naleśników – zaczną rosnąć w oczach. Gdy odwrócisz je na drugą stronę, ciasto znacząco się podniesie, a placuszek zyska na objętości. Poczekaj, aż dryga strona się zarumieni i voila! Gotowe!

Placuszki układaj jeden na drugim na talerzu, tak, aby powstała wysoka wieża. Podawaj jeszcze ciepłe, z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Możesz spróbować kupić syrop klonowy, jednak obecnie jest on raczej dostępny w specjalnych sklepach z produktami z całego świata.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >