Przepis na sok z morwy czarnej
Na powyższym zdjęciu widnieje morwa czarna. Jej owoce można wykorzystać do przygotowania przepysznego soku. Przetwory na ich bazie są bez wątpienia sporą zaletą. Jednak sam smak to nie wszystko. Niepozorna morwa czarna jest bogactwem składników odżywczych. Dzięki niej możemy uporać się, chociażby z problemami gastrycznymi.
Morwa czarna jest dziś nieco zapomniana. Dawniej bez wątpienia cieszyła się ona o wiele większą popularnością. Z pewnością warto sięgnąć po te wyjątkowe owoce. Znajdziemy w nich cenne witaminy i minerały.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jakie sekrety skrywa morwa czarna?
Nie da się ukryć, że morwa czarna zalicza się do bardzo zdrowych owoców. Jakiś czas temu wspominaliśmy o zaletach jej białej odmiany . Warto jednak przyjrzeć się bliżej również ciemnym owocom. Jakie składniki odżywcze w nich znajdziemy?
-
żelazo
-
potas
-
magnez
-
fosfor
-
witamina C
-
witamina PP
-
witamina z grupy B
Oprócz wyżej wymienionych witamin i minerałów morwa czarna dostarcza garbników oraz związków neutralizujących wolne rodniki. Taki skład sprawia, że owoce pomagają w przypadku problemów gastrycznych oraz spowalniają procesy starzenia .
Sok z morwy czarnej
Z morwy czarnej możemy przygotować wiele smakowitych przetworów. Godny uwagi jest wyśmienity i zdrowy sok. Przepis jest banalnie prosty. Będziemy potrzebować 2 kilogramów owoców, kilogram cukru oraz 750 mililitrów wody .
Owoce starannie oczyszczamy. Następnie zasypujemy je cukrem. Taką mieszankę zostawiamy na noc. Następnie całość gotujemy z dodatkiem wody . Najlepiej robić to na małym ogniu. Przeważnie owoce powinny podgrzewać się przez około 3 godziny.
Po wystygnięciu mieszankę przeciskamy przez gazę. Powstały sok ponownie gotujemy i przelewamy do butelek, które mocno zakręcamy . Wyrób odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.
Canva / cometary
Morwa czarna w formie konfitury
500 mililitrów wody zagotowujemy z 1,5 kilogramem cukru. Kiedy uzyskamy syrop, wówczas dodajemy do niego 2 kilogramy owoców morwy czarnej i sok z cytryny . Wszystko podgrzewamy przez około godzinę.
Po tym czasie masa powinna zgęstnięć i osiągnąć konsystencję konfitury. Przekładamy ją do wyparzonych słoików. Po zakręceniu odstawiamy je do piwnicy. Godny uwagi jest przepis na napój z liści morwy białej .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zgardenpl.blogspot.com; WP Kuchnia