Smakosze.pl Przepisy Przepis na szybkie ciasto z czereśni
Canva / natalyadanko

Przepis na szybkie ciasto z czereśni

28 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Ciasto z owocami jest idealną propozycją deserową. Istnieje wiele sprawdzonych receptur. Jednak tym razem przygotowanie wybornego ciasta zajmie zaledwie 30 minut. W specjale zagoszczą wyśmienite czereśnie.

Z pewnością ciasto z czereśniami już samo w sobie brzmi jak coś pysznego. Mało kto spodziewałby się, że można je przyrządzić w ekspresowym tempie. Ciasto w tym wydaniu zachęci do zajadania nawet najbardziej wymagających wielbicieli kulinariów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Szybkie ciasto z czereśniami

Nie da się ukryć, że znakomite ciasto potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na specjał, który jest prosty w przygotowaniu . Dziś sięgniemy po równie bezproblemowy smakołyk.

Ciasto z czereśniami jest nie lada specjałem, który momentalnie znika z talerzy. Okazuje się, że do jego przygotowania wystarczą nam zaledwie dwa kwadranse . Jakich składników potrzebujemy?

  • 500 g tortowej mąki pszennej

  • 500 g czereśni

  • 250 g masła

  • 10 g proszku do pieczenia

  • 4 jajka

  • 120 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • cukier puder

Niezawodny przepis na ekspresowe ciasto owocowe

Masło rozpuszczamy w niewielkim garnku. Gdy już to nastąpi, odstawiamy je do wystygnięcia . W tym czasie czereśnie myjemy i pozbawiamy pestek. Odstawiamy je na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy razem z dwoma rodzajami cukru, a następnie mieszankę wzbogacamy o sypkie składniki . Wszystko miksujemy razem z roztopionym masłem.

Ciasto wykładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na jego powierzchni układamy czereśnie. Smakołyk pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza . Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.

Ciasto z czereśniami jest przepyszne
Ciasto z czereśniami jest przepyszne

Canva / zefirchik06

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy