Smakosze.pl
Ciasto

nata_vkusidey, Getty Images Pro

Genialny przepis na szybkie ciasto "7 szklanek"

14 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Najbardziej skomplikowane ciasta wymagają posiadania w kuchni wielu sprzętów. Jeśli obecnie przebywasz w kuchni, która nie jest w nie wyposażona, lecz ciągle chcesz zrobić smaczny wypiek - nie musisz się martwić. Poniższa receptura pozwala zrobić ciasto przy użyciu zwykłej szklanki jako miarki i wagi.

Ciasto kojarzy się zazwyczaj z dużą ilością czasu potrzebnego na jego wykonanie, a także mnóstwem pracy - trzeba je w końcu wymieszać, a niekiedy także wyrobić. Dlatego zdecydowaliśmy się zaprezentować metodę, która pozwala cieszyć się banalnie prostym ciastem.

Do jego zrobienia potrzeba tak naprawdę jedynie 3 narzędzi, czyli miski, szklanki oraz rózgi do mieszania. Mikser będzie jednak świetnym ułatwieniem, który znacznie przyspieszy cały proces. Ciasto 7 szklanek stanowi dodatkowo doskonałą bazę do zrobienia innych słodkości.

Ciasto 7 szklanek, czyli banalnie prosty biszkopt

Biszkopt to bez wątpienia jedno z najważniejszych elementów dobrego tortu, czy ciasta przekładanego słodką masą. To lekkie jak chmurka ciasto jest swojego rodzaju rusztowaniem, na którym umieszczone są krem, dodatki i dekoracje, odpowiadające za smak oraz prezencje deseru.

Warto pamiętać, że podstawą biszkoptu jest dobrze ubita piana z białek i przesypane przez sitko składniki. Wyzbycie się grudek z mąki czy proszku do pieczenia zmniejszy ryzyko opadnięcia ciasta, a także sprawi, że znacznie lepiej wyrośnie i równomiernie się upiecze.

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście  zdradzamy najlepsze promocje na grillowe produkty w Lidlu.

Źródło: ivanmateev, Getty Images

Przepis na ciasto 7 szklanek

Składniki: 

  • 1 szklanka jajek

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka śmietany

  • 1 szklanka masła

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka mleka w proszku

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wlej białka jajek i ubij je na puszystą pianę. W osobnej misce ukręć żółtka jaj z cukrem. Dodaj do kogla-mogla masło rozpuszczone i ostudzone oraz śmietanę. Gdy wszystko się połączy wsyp do żółtek z resztą składników mąkę, mleko w proszku i proszek do pieczenia.

Wymieszaj masę, a gdy ta stanie się gęsta, powoli połącz ją z ubitymi białkami. Zrób to przy użyciu prostej szpatułki silikonowej lub drewnianej łyżki. Mieszaj całość tylko chwilę, aby nie pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podziel masę na 3 równe części. 

Tortownicę o średnicy 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nie 1 część ciasta i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Powtórz czynność z każdym kolejnym blatem. Po upieczeniu wystarczy przełożyć je swoimi ulubionymi dodatkami i gotowe.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pll

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >