Kultowy, cudowny kopiec kreta bez pieczenia, błyskawiczny deser dla całej rodziny
Nic nie smakuje tak dobrze po obiedzie, jak przepyszne ciasto. Kopiec kreta jest jedną z najlepszych propozycji deserowych. Wyśmienite ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Zrobimy je w mgnieniu oka.
Nie da się ukryć, że kopiec kreta to wyjątkowe ciasto, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Deser w takiej odsłonie z pewnością przyprawi domowników o szybsze bicie serca. Ciasto momentalnie znika z talerzy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyborne ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy
Smakowite ciasto niejednokrotnie wywoływało u nas autentyczny zachwyt. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na śnieżny puch. Tym razem również postawimy na ciasto, w którym pieczenie będzie zbędne.
Kopiec kreta jest ciastem, któremu nie trzeba nikomu przedstawiać. Niemal każdy chociaż raz miał okazję skosztować deseru w tym przepysznym wydaniu. Dziś przygotujemy go w ekspresowym tempie. Jakie składniki będą nam potrzebne?
600 g ciastek czekoladowych z nadzieniem
70 g masła
6 bananów
15 ml soku z cytryny
500 ml zimnej śmietany kremówki 36%
250 g zimnego serka mascarpone
kilka kropli ekstraktu z wanilii
45 g cukru pudru
80 g posiekanej czekolady
Niezawodny przepis na kultowy kopiec kreta
Na początku przygotujemy spód ciasta. W tym celu 250 g ciastek kruszymy i mieszamy z masłem. Całość miksujemy, aby uzyskać w miarę sypką konsystencję. Mieszankę wykładamy do foremki wysmarowanej masłem i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie bierzemy się za pozostałe składniki. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Wszystko wzbogacamy o posiekaną czekoladę oraz ekstrakt waniliowy.
Banany obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Umieszczamy je na przygotowanym wcześniej spodzie i przykrywamy masą śmietanową z dodatkami. Na koniec kruszymy pozostałe ciastka i obsypujemy nimi nasze ciast. Kopiec wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Godny uwagi jest również przepis na inne ciasto bez pieczenia.
Canva / porosolka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ShareInfo