Smakosze.pl
Ciasto kopiec kreta

Canva / porosolka

Kultowy, cudowny kopiec kreta bez pieczenia, błyskawiczny deser dla całej rodziny

28 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nic nie smakuje tak dobrze po obiedzie, jak przepyszne ciasto. Kopiec kreta jest jedną z najlepszych propozycji deserowych. Wyśmienite ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Zrobimy je w mgnieniu oka.

Nie da się ukryć, że kopiec kreta to wyjątkowe ciasto, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Deser w takiej odsłonie z pewnością przyprawi domowników o szybsze bicie serca. Ciasto momentalnie znika z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyborne ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy

Smakowite ciasto niejednokrotnie wywoływało u nas autentyczny zachwyt. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na śnieżny puch. Tym razem również postawimy na ciasto, w którym pieczenie będzie zbędne.

Kopiec kreta jest ciastem, któremu nie trzeba nikomu przedstawiać. Niemal każdy chociaż raz miał okazję skosztować deseru w tym przepysznym wydaniu. Dziś przygotujemy go w ekspresowym tempie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 600 g ciastek czekoladowych z nadzieniem

  • 70 g masła

  • 6 bananów

  • 15 ml soku z cytryny

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki 36%

  • 250 g zimnego serka mascarpone

  • kilka kropli ekstraktu z wanilii

  • 45 g cukru pudru

  • 80 g posiekanej czekolady

Kawa z kardamonem

Cudowna kawa z dodatkiem kardamonu - najlepsza na początek dnia

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na kultowy kopiec kreta

Na początku przygotujemy spód ciasta. W tym celu 250 g ciastek kruszymy i mieszamy z masłem. Całość miksujemy, aby uzyskać w miarę sypką konsystencję. Mieszankę wykładamy do foremki wysmarowanej masłem i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie bierzemy się za pozostałe składniki. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Wszystko wzbogacamy o posiekaną czekoladę oraz ekstrakt waniliowy.

Banany obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Umieszczamy je na przygotowanym wcześniej spodzie i przykrywamy masą śmietanową z dodatkami. Na koniec kruszymy pozostałe ciastka i obsypujemy nimi nasze ciast. Kopiec wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Godny uwagi jest również przepis na inne ciasto bez pieczenia.

Kopiec kreta to przepyszne ciasto

Kopiec kreta to przepyszne ciasto

Canva / porosolka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ShareInfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >
tarta

Przepisy

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Czytaj więcej >
smalec z fasoli

Przepisy

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Czytaj więcej >