Smakosze.pl Przepisy Przepis na szybkie parówki w cieście
fotek, Getty Images

Przepis na szybkie parówki w cieście

21 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Parówki nie mają dobrej renomy, ponieważ utarło się, że są produkowane z najgorszej jakości mięsa. Współcześnie wielu producentów decyduje się na robienie ich nie z mięsa oddzielanego mechanicznie, lecz z całych kawałków - w składzie często nie ma również konserwantów.

Jeśli więc wybierzesz odpowiednio dobre parówki, możesz sporządzić z nich doskonały obiad w kilka chwil. Dzięki temu nie będziesz musiał siedzieć na garnkami przez wiele godzin. Oszczędność czasu, jak i pieniędzy pozwoli ci zainwestować w swoje hobby i inne ciekawe rzeczy.

Parówki w cieście francuskim

Ciasto francuskie w wersji domowej jest smacznym, jednak czasochłonnym produktem. W sklepach spożywczych można dostać gotowe ciasto francuskie, które zrobione jest zazwyczaj z naturalnych składników. Poza samym ciastem potrzebować będziesz jedynie 3 innych składników.

Przy wyborze parówek warto kierować się zawartością mięsa - im jest go więcej, tym lepiej. Szukaj wyrobu z szynki, wtedy będziesz mieć pewność, że jego jakość jest na najwyższym poziomie. Podając ten prosty wypiek do stołu z pewnością wywołasz wiele okrzyków zadowolenia wśród swoich domowników.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, zajrzyj do innych tekstów. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na najlepszą wojskową grochówkę. W tym tekście zdradzamy przepis na inny deser - prostą szarlotkę, którą zrobisz w kilka minut.

Źródło: Malkovstock, Getty Images

Przepis na parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 5 parówek

  • 5 plasterków dobrego sera

  • 250 g ciasta francuskiego

  • 1 jajko

Zacznij od rozłożenia ciasta francuskiego na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Następnie wyjmij parówki z opakowania i odsącz je z zalewy - jest ona bardzo słona, co może negatywnie wpłynąć na efekt końcowy dania.

Zawiń każdą parówkę w jeden plasterek sera. Świetnie sprawdza się w tym celu zwykła gouda, jednak jeśli lubisz bardziej intensywne smaki, wybierz radamer lub ementaler. Z ciasta francuskiego odetnij pięć płatów, w które zmieści się nadzienie z parówek i sera.

Zawiń w ciasto parówki. Natnij je delikatnie, co da ładny efekt po upieczeniu. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem, połóż je na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 minut, aż ciasto zarumieni się. Podawaj z ketchupem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy