Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem
Prezentujemy przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Wychodzą idealnie puszyste za każdym razem, a do ich przygotowania wystarczy 10 minut, miska i łyżka. Sekretem ich lekkości i miękkości jest jogurt naturalny. Ciasto możesz wzbogacić ulubionymi owocami na przykład bananem, malinami. Racuchy to nieskomplikowane danie, na które zawsze skuszą się dzieci i większość dorosłych. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, bo lubimy wtedy coś lekkiego, ciepłego i na słodko. Idealnie smakują podane z kubkiem kakao czy mleczną kawą. Może dziś zaserwujesz je swoim bliskim?
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe
Składniki:
-
2 jajka
-
280-300 g jogurtu naturalnego
-
2 łyżeczki cukru waniliowego
-
szczypta soli
-
1 czubata szklanka mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
odrobina oleju do posmarowania patelni
Przygotowanie racuchów
Do miski wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, rozmieszaj łyżką lub rózgą. Dodaj cukier waniliowy, szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj gładkie ciast o.
Patelnię teflonową rozgrzej, posmaruj ją olejem. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, smaż rumiane racuchy.
Racuchy przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem. Doskonale będą też do nich pasować dżem i konfitury.
Wskazówka:
Ciasto powinno być dość gęste, dzięki temu racuchy będą ładnie rosły. Jeśli jest więc za rzadkie, dodaj do niego trochę więcej mąki.
Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis na racuchy bez spulchniaczy , a także na bananowe racuchy z dwóch składników .
Źródło zdjęcia: canva/Miriam2009
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe ciasteczka maślane z 4 składników. O wiele lepsze od sklepowych
-
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych? Zdradzamy najlepsze patenty
-
Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza
Źródło: lecibocian
Zapraszamy na nasz Instagram