Smakosze.pl

canva/vvoevale

Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza

2 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Rosół o pięknym i intensywnym kolorze, a także esencjonalnym i głębokim smaku to klasyka, która na naszych stołach pojawia się bardzo często. Doskonałym sposobem na wzmocnienie zupy, jest dodanie do niej kapusty włoskiej. Dodatek wprowadza do wywaru chrzanowo-orzechowy posmak, który pysznie podkreśla główny aromat wywaru.

Rosół należy do grupy tradycyjnych polskich dań, a jego historia sięga wielu lat wstecz. Dzisiaj jada się ją w wielu domach przynajmniej raz na tydzień, a z pozostałej części przygotowuje się inne dania.

Dawniej kapusta włoska stanowiła produkt trudno dostępny, dlatego zdobyła pozycję rarytasu. Dzisiaj z łatwością można kupić ją w większości sklepów, więc nie trzeba się o nic martwić.

Rosół z kapustą włoską

Wszyscy znają podstawową recepturę na rosół, składającą się z mięsa, warzyw z włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego. Na ich bazie gotuje się smaczny bulion, lecz można go jeszcze udoskonalić.

Składnikiem nadającym garnkowi z rosołem wyjątkowego aromatu i smaku jest zwykła kapusta włoska. Jej obecność w bulionie gwarantuje uzyskanie lekko chrzanowego i orzechowego posmaku.

Większość osób wrzuca tylko jeden liść do zupy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać nawet ćwierć główki kapusty. W takim wypadku danie stanie się bardzo aromatyczne i pełne smaku.

Właściwości kapusty włoskiej

Największą zaletą tej kapusty jest jej wyjątkowo mała zawartość kalorii. Jeśli więc jesteś na diecie bądź po prostu starasz się jeść jak najzdrowiej, liście kapusty są obowiązkowym składnikiem wywaru.

Duża zawartość witaminy C sprzyja zachowaniu lepszej pracy układu odpornościowego, a także pozytywnie wpływa na procesy starzenia zachodzące w ludzkim ciele, skutecznie je spowalniając.

Szczególną uwagą powinny obdarzyć kapustę ciężarne kobiety, które w diecie powinny dostarczać dużo kwasu foliowego. Kapusta włoska pełna jest tej substancji.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak zrobić pyszną zupę krem z zielonych liści pora. Ten tekst  wyjawia przepis na zupę gulaszową z kurczakiem.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/Qwart, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Czytaj więcej >

Porady

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Czytaj więcej >

Porady

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra
Czytaj więcej >

Porady

Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Czytaj więcej >

Porady

Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >