Smakosze.pl
Rosół

canva/vvoevale

Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza

2 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Rosół o pięknym i intensywnym kolorze, a także esencjonalnym i głębokim smaku to klasyka, która na naszych stołach pojawia się bardzo często. Doskonałym sposobem na wzmocnienie zupy, jest dodanie do niej kapusty włoskiej. Dodatek wprowadza do wywaru chrzanowo-orzechowy posmak, który pysznie podkreśla główny aromat wywaru.

Rosół należy do grupy tradycyjnych polskich dań, a jego historia sięga wielu lat wstecz. Dzisiaj jada się ją w wielu domach przynajmniej raz na tydzień, a z pozostałej części przygotowuje się inne dania.

Dawniej kapusta włoska stanowiła produkt trudno dostępny, dlatego zdobyła pozycję rarytasu. Dzisiaj z łatwością można kupić ją w większości sklepów, więc nie trzeba się o nic martwić.

naleśniki

Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad

CZYTAJ DALEJ

Rosół z kapustą włoską

Wszyscy znają podstawową recepturę na rosół, składającą się z mięsa, warzyw z włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego. Na ich bazie gotuje się smaczny bulion, lecz można go jeszcze udoskonalić.

Składnikiem nadającym garnkowi z rosołem wyjątkowego aromatu i smaku jest zwykła kapusta włoska. Jej obecność w bulionie gwarantuje uzyskanie lekko chrzanowego i orzechowego posmaku.

Większość osób wrzuca tylko jeden liść do zupy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać nawet ćwierć główki kapusty. W takim wypadku danie stanie się bardzo aromatyczne i pełne smaku.

Właściwości kapusty włoskiej

Największą zaletą tej kapusty jest jej wyjątkowo mała zawartość kalorii. Jeśli więc jesteś na diecie bądź po prostu starasz się jeść jak najzdrowiej, liście kapusty są obowiązkowym składnikiem wywaru.

Duża zawartość witaminy C sprzyja zachowaniu lepszej pracy układu odpornościowego, a także pozytywnie wpływa na procesy starzenia zachodzące w ludzkim ciele, skutecznie je spowalniając.

Szczególną uwagą powinny obdarzyć kapustę ciężarne kobiety, które w diecie powinny dostarczać dużo kwasu foliowego. Kapusta włoska pełna jest tej substancji.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną zupę krem z zielonych liści pora. Ten tekst wyjawia przepis na zupę gulaszową z kurczakiem.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/Qwart, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać

Czytaj więcej >
Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę

Porady

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie

Czytaj więcej >

Porady

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Czytaj więcej >

Porady

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

3 zasady przygotowania klusek śląskich. Dzięki nim, wyjdą wręcz idealne

Czytaj więcej >
kurkuma do rosołu

Porady

Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu? Powód zachwyca

Czytaj więcej >