Smakosze.pl Przepisy Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia
canva/VBaleha

Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia

26 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Prezentujemy przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret ich smaku i chrupkości tkwi w tłuszczu do smażenia. Najlepszy jest bowiem smalec, o czym nie pamięta już nawet większość kucharek. Można go zastąpić masłem klarowanym, które przy okazji nada potrawie przyjemnego smaku.

Racuchy wyróżniają się dużą puszystością, którą zyskują dzięki dodatkowi spulchniacza. Tradycyjnie są to drożdże, choć często zastępuje się je wygodniejszym proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną.

Idealne racuchy powinny mieć ładnie zrumienioną, chrupiącą skórkę. Jak ją uzyskać? Poprzez smażenie na odpowiednim tłuszczu. Jak się okazuje, najlepszy do tego celu jest smalec, który ma wysoką temperaturę dymienia i specyficzny smak. Jeśli komuś nie odpowiada, może go zastąpić masłem klarowanym. Poznajcie przepis na tradycyjne racuchy.

Receptura na tradycyjne racuchy

Składniki:

  • 3 dag świeżych drożdży

  • ok. 1,5 szklanki ciepłego mleka

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki masła

  • 50 dag mąki pszennej

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • smalec lub masło klarowane do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie tradycyjnych racuchów

Drożdże wkrusz do połowy letniego mleka, dodaj cukier i łyżkę mąki, dobrze rozetrzyj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść, przestudź.

Mąkę wsyp do miski, dodaj ocieplone jajka, szczyptę soli, letnie masło i wyrośnięty rozczyn. Dolewając pozostałe, letnie mleko wymieszaj gładkie ciasto.

Ciasto ucieraj drewnianą łyżką ok. 10 minut, aż będzie gładkie. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu lub masła klarowanego. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane.

Racuchy zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj posypane cukrem pudrem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na racuchy bez jajek i mleka , a także na racuchy z jabłkami .

jak zrobić tradycyjne racuchy
canva/SKatzenberger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy