Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia
Prezentujemy przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret ich smaku i chrupkości tkwi w tłuszczu do smażenia. Najlepszy jest bowiem smalec, o czym nie pamięta już nawet większość kucharek. Można go zastąpić masłem klarowanym, które przy okazji nada potrawie przyjemnego smaku.
Racuchy wyróżniają się dużą puszystością, którą zyskują dzięki dodatkowi spulchniacza. Tradycyjnie są to drożdże, choć często zastępuje się je wygodniejszym proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną.
Idealne racuchy powinny mieć ładnie zrumienioną, chrupiącą skórkę. Jak ją uzyskać? Poprzez smażenie na odpowiednim tłuszczu. Jak się okazuje, najlepszy do tego celu jest smalec, który ma wysoką temperaturę dymienia i specyficzny smak. Jeśli komuś nie odpowiada, może go zastąpić masłem klarowanym. Poznajcie przepis na tradycyjne racuchy.
Receptura na tradycyjne racuchy
Składniki:
-
3 dag świeżych drożdży
-
ok. 1,5 szklanki ciepłego mleka
-
1 łyżka cukru
-
2 łyżki masła
-
50 dag mąki pszennej
-
2 jajka
-
szczypta soli
-
smalec lub masło klarowane do smażenia
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie tradycyjnych racuchów
Drożdże wkrusz do połowy letniego mleka, dodaj cukier i łyżkę mąki, dobrze rozetrzyj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść, przestudź.
Mąkę wsyp do miski, dodaj ocieplone jajka, szczyptę soli, letnie masło i wyrośnięty rozczyn. Dolewając pozostałe, letnie mleko wymieszaj gładkie ciasto.
Ciasto ucieraj drewnianą łyżką ok. 10 minut, aż będzie gładkie. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu lub masła klarowanego. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane.
Racuchy zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj posypane cukrem pudrem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na racuchy bez jajek i mleka , a także na racuchy z jabłkami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby
-
Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad
-
Soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Idealne połączenie smaków