Smakosze.pl
Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat

canva/peredniankina

Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat

30 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Poznaj przepis babci Krysi na obłędne racuchy z jabłkami. Sekretem doskonale wyrośniętego ciasta są drożdże i ciepłe mleko. Do ciasta dodaj również cukier wanilinowy, a racuchy będą smakować jeszcze lepiej.

Racuchy z jabłkami to pomysł zarówno na pyszne i pożywne śniadanie, obiad i podwieczorek. Puszyste racuchy drożdżowe doskonale sprawdzą się w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania. Słodkie placuszki to gratka dla każdego łasucha.

Pomysł na tani obiad - kalafior zapiekany z makaronem. Niedroga uczta dla całej rodziny

Pomysł na tani obiad - kalafior zapiekany z makaronem. Niedroga uczta dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

Do ciasta na racuchy z jabłkami koniecznie dodajmy ciepłe mleko, nigdy gorące lub zimne, ponieważ drożdże nie ruszą i tym samym ciasto nie urośnie i nie będzie idealnie puszyste i delikatne. Do ciasta dodajmy również jajko w temperaturze pokojowej, żeby nie ostudziło ciepłego mleka.

Racuchy smażmy po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru, następnie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Racuchy możemy podać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

Nie dolewajmy oleju na patelnię, kiedy racuchy z jabłkami jeszcze się na niej smażą. Wyjmijmy je najpierw i odczekajmy chwilę, aby dolany tłuszcz mocno się rozgrzał. W ten sposób unikniemy nadmiernego opicia się racuchów olejem.

Przepis babci na racuchy z jabłkami

Składniki na 2 porcje:

  • 3 średnie jabłka

  • 20 g świeżych drożdży

  • jajko w temperaturze pokojowej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • szklanka ciepłego mleka

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

  • olej do smażenia

  • cukier puder lub ulubiona konfitura do podania

Jak zrobić racuchy z jabłkami?

Do pokruszonych drożdży wlej ciepłe mleko, dodaj cukier, jajko i dokładnie wymieszaj, żeby drożdże się rozpuściły, następnie dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj.

Przygotowane ciasto odstaw w ciepłe i suche miejsce na około 40 minut, dzięki czemu ładnie wyrośnie. W tym czasie jabłka obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij z nich sok.

Gdy ciasto urośnie, dodaj starte jabłka i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, smaż racuchy z każdej strony na rumiany kolor, następnie przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z cukrem pudrem, smacznego.

Racuchy przygotujemy również z innymi owocami. Na szczególną uwagę, moim zdaniem, zasługują lekkie racuchy z truskawkami i racuchy z brzoskwiniami, smakują obłędnie.

Racuchy z jabłkami

canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: film na kanale Obżarciuch na YouTube

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >