Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.06.2022 08:39

Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat

Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat
canva/peredniankina

Poznaj przepis babci Krysi na obłędne racuchy z jabłkami. Sekretem doskonale wyrośniętego ciasta są drożdże i ciepłe mleko. Do ciasta dodaj również cukier wanilinowy, a racuchy będą smakować jeszcze lepiej.

Racuchy z jabłkami to pomysł zarówno na pyszne i pożywne śniadanie, obiad i podwieczorek. Puszyste racuchy drożdżowe doskonale sprawdzą się w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania. Słodkie placuszki to gratka dla każdego łasucha.

Do ciasta na racuchy z jabłkami koniecznie dodajmy ciepłe mleko, nigdy gorące lub zimne, ponieważ drożdże nie ruszą i tym samym ciasto nie urośnie i nie będzie idealnie puszyste i delikatne. Do ciasta dodajmy również jajko w temperaturze pokojowej, żeby nie ostudziło ciepłego mleka.

Racuchy smażmy po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru, następnie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Racuchy możemy podać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

Nie dolewajmy oleju na patelnię, kiedy racuchy z jabłkami jeszcze się na niej smażą. Wyjmijmy je najpierw i odczekajmy chwilę, aby dolany tłuszcz mocno się rozgrzał. W ten sposób unikniemy nadmiernego opicia się racuchów olejem.

Przepis babci na racuchy z jabłkami

Składniki na 2 porcje:

  • 3 średnie jabłka

  • 20 g świeżych drożdży

  • jajko w temperaturze pokojowej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • szklanka ciepłego mleka

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

  • olej do smażenia

  • cukier puder lub ulubiona konfitura do podania

Jak zrobić racuchy z jabłkami?

Do pokruszonych drożdży wlej ciepłe mleko, dodaj cukier, jajko i dokładnie wymieszaj, żeby drożdże się rozpuściły, następnie dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj.

Przygotowane ciasto odstaw w ciepłe i suche miejsce na około 40 minut, dzięki czemu ładnie wyrośnie. W tym czasie jabłka obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij z nich sok.

Gdy ciasto urośnie, dodaj starte jabłka i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, smaż racuchy z każdej strony na rumiany kolor, następnie przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z cukrem pudrem, smacznego.

Racuchy przygotujemy również z innymi owocami. Na szczególną uwagę, moim zdaniem, zasługują lekkie racuchy z truskawkami i racuchy z brzoskwiniami, smakują obłędnie.

Racuchy z jabłkami
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: film na kanale Obżarciuch na YouTube