Smakosze.pl Przepisy Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
canva/Dar1930

Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy

4 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Przedstawiamy przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Jesteśmy pewni, że ta staropolska odsłona kultowej zupy przypadnie do gustu wam i waszym bliskim. By nadać tej świątecznej zupie wyrazistego smaku, wystarczy pod koniec gotowania dodać do niej trochę chrzanu. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Żurek jest tradycyjną, polską zupą, której największa popularność przypada na święta wielkanocne. To wtedy żurek serwuje się w czasie niedzielnego śniadania. Zwykle podaje się go z jajkiem i białą kiełbasą. Jednak bardziej niż dodatki, liczy się smak zupy.

Smak żurku jest kwintesencją składników, użytych do jego przyrządzenia. Czuć więc w nim smak wędzonki, suszonych grzybów, czosnku i aromatycznych przypraw. Jednak czasami mimo wszystko, brak mu wyrazu. Jeśli macie taki niedosyt, sięgnijcie po chrzan.

Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem

Składniki:

  • 3-4 suszone grzyby

  • 20 dag wędzonego boczku

  • 1 kiełbaska śląska

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 1 cebula

  • 1/2 l zakwasu żytniego

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki tartego chrzanu

  • 100 ml śmietanki 30 proc.

  • sól, pieprz

  • 4 białe kiełbasy

  • 4 jajka

Przygotowanie żurku

Grzyby opłucz, zalej letnią wodą, odstaw, by napęczniały. Boczek i kiełbasę śląską pokrój w kostkę, zrumień na patelni.

Bulion wlej do garnka. Dodaj do niego podsmażone wędliny, przekrojoną cebulę i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut.

Potem dodaj zakwas, majeranek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuj jeszcze 15 minut. Dodaj chrzan i śmietankę, gotuj 5 minut.

Żurek dopraw solą i pieprzem. Podawaj go z białą kiełbasą i cząstkami ugotowanych na twardo jajek.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na błyskawiczny żurek , a także recepturę na żurek łemkowski .

chrzan
chrzan

Źródło zdjęcia: canva/DebbiSmirnoff Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy