Smakosze.pl Przepisy Przepis na wodziankę – zupę z chleba
commons.wikimedia.org/Nomenon/ CC BY-SA 4.0

Przepis na wodziankę – zupę z chleba

7 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wodzianka znana jest w całej Polsce jako jedna z najczęściej spożywanych zup na Śląsku. Jej geneza wywodzi się ze śląskiej oszczędności i skromności, które pozwalają wykorzystać każdą ilość jedzenia, bez konieczności marnowania.

Na Śląsku zajadano się nią nie tylko w trakcie obiadu, lecz również gotowano ją na śniadanie czy kolację. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, wyjątkowo tania, wspaniale rozgrzewa i jest wyjątkowo zdrowa. Duża ilość czosnku wszak znacznie wzmacnia odporność.

Wodzianka - jak ją przygotować?

Sekretem doskonałego smaku tej zupy jest jeden składnik, a mowa oczywiście o świeżych ząbkach czosnku. To one stanowią najważniejszy element dania, nadając mu nie tylko wspaniałego aromatu, lecz również właściwości prozdrowotnych.

Jeśli masz ochotę powrócić do dawnych lat i sporządzić danie sprzed dekad, poniżej prezentujemy najdoskonalszy przepis. Wodzianka jest świetnym sposobem na obiad, jeśli brakuje ci czasu i chęci na długie gotowanie i stanie nad garnkami w kuchni.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej.

Źródło: margouillatphotos, Getty Images Pro

Przepis na wodziankę

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego suchego chleba

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami

  • sól

  • pieprz

  • litr wody

Najbardziej podstawowy przepis składa się z powyższych 5 składników. Cały proces rozpocznij od zagotowania 1 litra czystej wody. Obierz czosnek z łupin i posiekaj go na drobniejsze kawałki. Podsyp go solą i rozetrzyj na gładką pastę.

Chleb pokrój na sporej wielkości kostkę lub rozdrobnij za pomocą dłoni. Wsyp go do głębokich talerzy lub misek. Dodaj do czerstwego pieczywa roztarty z solą czosnek. Jeśli chcesz, aby zupa była jeszcze lepsza, dodaj do wody odrobinę kminku.

Zalej wrzącą wodą chleb i czosnek. Dodaj do nich smalec, dopraw do smaku pieprzem i zamieszaj. Gdy chleb będzie rozmiękły, a smalec roztopiony, potrawa jest gotowa . Smacznego. Do bardziej luksusowej wersji wodzianki można dodawać wołowinę, śmietanę, masło, cebulę czy lubczyk - takie połączenie smakuje praktycznie każdemu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy