Smakosze.pl

pixabay/Alexey_Hulsov

Prosty sposób na obfite zbiory ogórków

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Ogórki to jedne z naszych ulubionych warzyw. Doskonale sprawdzą się zarówno jako składnik dań, jak i przetworów. Chcesz w tym roku cieszyć się obfitymi zbiorami tych warzyw? Postaw na naturalne składniki!

Naturalny nawóz z chleba

Aby cieszyć się wielkimi zbiorami ogórków, wcale nie musisz korzystać z chemicznych środków. Doskonałym pomysłem jest natomiast sięgnięcie po produkty, które znajdują się w Twojej kuchni. Pomocny będzie m.in. chleb.

Rozdrobnij 2 bochenki chleba i włóż je do wiadra, a następnie połóż na nim coś ciężkiego, by pieczywo nie uniosło się na powierzchnię wody. Połóż wiadro w ciepłym miejscu i pozostaw do fermentacji przez tydzień.

Wymieszaj powstały roztwór i podlej ok. 0,5 litra płynu każdy krzak ogórków raz w tygodniu. Najlepiej jest aplikować roztwór już od kwitnienia kwiatów. Jakie są inne naturalne sposoby na obfite plony tych warzyw?

Nawóz z cebuli

Dobrym pomysłem jest również stworzenie naturalnego nawozu z łusek cebuli. Zrobisz go w naprawdę banalnie prosty sposób. Wystarczy, że podgrzejesz wodę w 10 litrowej misce, a następnie dodasz do niej 4 warstwy łupin cebuli.

Następnie pozwól roztworowi nieco ostygnąć i spryskaj każdy krzak otrzymaną substancją! Ogrodnicy zapewniają, że będą wtedy rosły jak szalone. Wywar z łupin cebuli zawiera bowiem szereg substancji, które wspomogą nasze ogórki!

Okazuje się, że łupiny cebuli zawierają zabijają bakterie chorobotwórcze liści ogórków, a w zamian za to dostarczają im niezwykle cenne pierwiastki m.in. wapń, mangan, magnez oraz żelazo.

A my cieszymy się naprawdę sporymi zbiorami ogórków. Daj znać, czy skorzystasz z któregoś z wymienionych wyżej sposobów.

Polecamy również nasze inne artykuły. Pisaliśmy m.in. niesamowicie zdrowej wersji krupniku oraz  o tym jak wyhodować w domu drzewko laurowe.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smak dnia

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >