Smakosze.pl Przepisy Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka
canva/Tatiana Volgutova, Getty Images

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

26 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Chipsy smakują praktycznie każdemu, są w końcu kaloryczną bombą z dużą ilością soli o intensywnym smaku, jednak częste jedzenie ich może doprowadzić do problemów ze zdrowiem. Dlatego prezentujemy smaczną i zdrową alternatywę - chipsy z jabłek. Zapieczone cienkie plasterki owoców z przyprawami są kruche i słodkie, więc doskonale sprawdzą się do podgryzania podczas oglądania filmu.

Chipsy z jabłka bez żadnych kłopotów można kupić w większości sklepów spożywczych, lecz takie rozwiązanie jest odradzane. Kupne chipsy nie są tak dobrej jakości i często są wykonane jedynie z samych owoców.

W domu możesz doprawić plasterki jabłek jakimikolwiek przyprawami, a więc dostosowanie smaku chipsów jest w 100% zależne od ciebie. Poniżej prezentujemy recepturę klasyczną, chipsy z korzennym aromatem.

Przepis na chipsy jabłkowe

Składniki:

  • 3 słodkie jabłka

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

  • szczypta suszonego imbiru

  • szczypta gałki muszkatołowej

Na początku jabłka dobrze wypłucz pod bieżącą wodą. Wysusz je ręcznikiem papierowym. Jeżeli skórka ci nie przeszkadza, zostaw ją - pod nią znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Specjalną wycinarką wytnij gniazda nasienne.

Jabłka pokrój w plastry o grubości około 4 mm. Może się wydawać, że są zbyt grube, lecz w trakcie pieczenia skurczą się. Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą w miseczce, a następnie równomiernie posyp nimi plastry.

Plasterki ułóż na kratce piekarnika i wsuń je do jego wnętrza. Piecz owoce przez około godzinę w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Co 10 minut przewracaj plastry na drugą stronę. Przechowuj je w papierowej torebce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny sernik bez pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.

Czipsy jabłkowe

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: odzywianie.hellozdrowie.pl; zasmakujradosci.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy