Waniliowo-czekoladowy niebiańsko pyszny sernik bez pieczenia
Sernik na zimno jest klasyką polskich ciast, którą wiele osób uwielbia i nie wyobraża sobie deseru bez choćby jednego kawałka. Poniżej prezentujemy sernik waniliowo-czekoladowy z brzoskwiniami z zalewy na herbatnikach. Ciasto przygotowuje się bez pieczenia, dlatego praktycznie każdy może się za nie zabrać.
Sernik na zimno bez pieczenia to nieoceniony przysmak idealny na szybką przekąskę, poobiedni deser czy podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty. Ciasto to jest na tyle pyszne i łatwe w zrobieniu, że nie trzeba mieć żadnej okazji, aby móc je spróbować.
Co ciekawe sernik ten nie wymaga użycia sera twarogowego, lecz zwykłe serki waniliowe homogenizowane. Ta mała zmiana wpływa na konsystencję, która dzięki serkom staje się znacznie delikatniejsza i bardziej puszysta.
Przepis na waniliowo-czekoladowy sernik bez pieczenia
Składniki:
500 g serka waniliowego homogenizowanego
500 ml śmietany 40%
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka truskawkowa
1 puszka brzoskwiń
2 łyżki kakao
2 paczki herbatników
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Zacznij od wyłożenia tortownicy papierem do pieczenia. Na papierze umieść herbatniki. Galaretkę cytrynową rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody wraz z 2 łyżkami żelatyny. Odstaw na bok do ostudzenia.
Śmietanę ubij na sztywną pianę, następnie powoli i stopniowo wsypuj do niej cukier puder, nie przestając ubijać. Po ubiciu dodaj serki i wymieszaj z ostudzona galaretką cytrynową. Podziel masę na dwie części - do jednej dodaj kakao.
Galaretkę truskawkową rozpuść we wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostudzenia. Na herbatniki wylej ciemną masę, rozprowadź ją równomiernie i przykryj drugą częścią kremu. Po wygładzeniu powierzchni połóż na niej brzoskwinie. Ciasto zalej truskawkową galaretką i wstaw do lodówki na 5 godzin, aż stężeje.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.
Źródło zdjęcia: canva/harneshkp, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisy