Przepis na zimową zupę z soczewicy. Pyszna i rozgrzewająca
Soczewica nie jest zbyt często wybierana jako podstawowy składnik obiadu przez Polaków, jednak może się to zmienić za sprawą poniższej zupy. Receptura na nią jest banalnie prosta, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Taki obiad rozgrzeje i nasyci każdego głodomora zwłaszcza wtedy, kiedy za oknem panuje paskudna pogoda.
Zimą najbardziej dolega większości z nas dojmujący chłód. Zimne i wietrzne dni, często z dużymi opadami deszczu nie są przyjemne. Dlatego po powrocie do domu warto przygotować pyszną zupę z soczewicy, która rozgrzeje i nasyci zmęczonego człowieka.
Dużym atutem jest brak ogromnej ilości składników. Zamiast tego większość z nich i tak ma się od razu pod ręką i nie trzeba robić praktycznie żadnych zakupów. W taki sposób ograniczamy niepotrzebne wydatki do minimum, a także wykorzystujemy produkty, które mogłyby inaczej zostać wyrzucone.
Przepis na zimową zupę z soczewicy
Składniki:
-
szklanka czerwonej soczewicy
-
2 cebule
-
3 ząbki czosnku
-
2 marchewki
-
2 puszki pomidorów krojonych
-
bulion warzywny
-
olej
-
sól
-
pieprz cayenne
-
curry
-
świeża natka pietruszki
Zacznij od obrania cebuli oraz czosnku. Następnie posiekaj je w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć na niego pokrojone warzywa. Smaż je na średnim ogniu, aż cebula ładnie się zeszkli, a czosnek wydzieli swój piękny aromat.
Po kilku minutach dodaj do nich startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Gdy większość wody zniknie, wlej pomidory z puszki oraz 4 szklanki bulionu warzywnego. Wsyp soczewicę i gotuj całość, aż ta stanie się miękka.
Pod koniec dopraw zupę solą, pieprzem cayenne oraz curry. Przed podaniem posiekaj umytą natkę pietruszki i posyp nią wierzch zupy. Warto sporządzić również małe grzanki, aby chrupały podczas jedzenia. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak uratować zbyt ostrą zupę. Ten tekst wyjawia przepis na rosół na mrozy z cytryną i cynamonem.
Źródło zdjęcia: canva/FoodieMedia, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com