Smakosze.pl Przepisy Przepis na zimową zupę z soczewicy. Pyszna i rozgrzewająca
canva/Olga Kriger

Przepis na zimową zupę z soczewicy. Pyszna i rozgrzewająca

25 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Soczewica nie jest zbyt często wybierana jako podstawowy składnik obiadu przez Polaków, jednak może się to zmienić za sprawą poniższej zupy. Receptura na nią jest banalnie prosta, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Taki obiad rozgrzeje i nasyci każdego głodomora zwłaszcza wtedy, kiedy za oknem panuje paskudna pogoda.

Zimą najbardziej dolega większości z nas dojmujący chłód. Zimne i wietrzne dni, często z dużymi opadami deszczu nie są przyjemne. Dlatego po powrocie do domu warto przygotować pyszną zupę z soczewicy, która rozgrzeje i nasyci zmęczonego człowieka.

Dużym atutem jest brak ogromnej ilości składników. Zamiast tego większość z nich i tak ma się od razu pod ręką i nie trzeba robić praktycznie żadnych zakupów. W taki sposób ograniczamy niepotrzebne wydatki do minimum, a także wykorzystujemy produkty, które mogłyby inaczej zostać wyrzucone.

Przepis na zimową zupę z soczewicy

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 marchewki

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • bulion warzywny

  • olej

  • sól

  • pieprz cayenne

  • curry

  • świeża natka pietruszki

Zacznij od obrania cebuli oraz czosnku. Następnie posiekaj je w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć na niego pokrojone warzywa. Smaż je na średnim ogniu, aż cebula ładnie się zeszkli, a czosnek wydzieli swój piękny aromat.

Po kilku minutach dodaj do nich startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Gdy większość wody zniknie, wlej pomidory z puszki oraz 4 szklanki bulionu warzywnego. Wsyp soczewicę i gotuj całość, aż ta stanie się miękka.

Pod koniec dopraw zupę solą, pieprzem cayenne oraz curry. Przed podaniem posiekaj umytą natkę pietruszki i posyp nią wierzch zupy. Warto sporządzić również małe grzanki, aby chrupały podczas jedzenia. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak uratować zbyt ostrą zupę. Ten tekst wyjawia przepis na rosół na mrozy z cytryną i cynamonem.

Zupa z soczewicy

Źródło zdjęcia: canva/FoodieMedia, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy