Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o leczo. Teraz wszyscy jedzą niezwykłą zupę paprykową, mamy przepis
canva/OlgaMiltsova

Zapomnij o leczo. Teraz wszyscy jedzą niezwykłą zupę paprykową, mamy przepis

3 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa paprykowa z kurczakiem i ziemniakami jest świetnym pomysłem na szybki obiad. Zupa jest sycąca i bardzo smaczna. Danie doprawione jest suszonymi ziołami, papryką mieloną i sosem sojowym, takiej zupy jeszcze nie jadłeś.

Zupa paprykowa to świetna alternatywa dla klasycznego leczo. O ile leczo jest dość czasochłonne, tak ugotowanie wyśmienitej zupy paprykowej zajmuje niecałą godzinę. Zupa doprawiona rozmarynem, tymiankiem i świeżą natką pietruszki błyskawicznie zniknie z talerzy.

Do przygotowania zupy paprykowej potrzebujesz 2 l bulionu warzywnego. Możesz wykorzystać również rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnuj z przygotowania bulionu z kostki rosołowej, wywar musi być smaczny i bez żadnych konserwantów.

Zupa paprykowa z ziemniakami wygląda bardzo apetycznie, a zapach podczas jej gotowania unosi się w całej kuchni. Zupa pachnie fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Sekretem smaku jest podsmażenie papryki i cebuli na niewielkiej ilości oleju, przesmażone warzywa oddają pełny aromat.

Zupa paprykowa, czyli pomysł na sycący i aromatyczny obiad

Składniki:

  • udko z kurczaka

  • 2 l bulionu warzywnego

  • 2 papryki czerwone

  • 2 papryki żółte

  • 2 marchewki

  • 3 większe ziemniaki

  • 2 cebule czerwone

  • łyżka sosu sojowego

  • łyżeczka suszonego rozmarynu

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • słodka papryka mielona do smaku

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak ugotować niezwykłą zupą paprykową? Każdy będzie prosił o dokładkę

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, cebulę pokrój w ćwiartki, papryki i marchewkę pokrój w kostkę. W dużym garnku na oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę, marchewkę i smaż przez kilka minut.

Całość oprósz tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem, papryką mieloną, smaż do miękkości warzyw. Do garnka wlej zimny bulion, sos sojowy i włóż udko z kurczaka. Zupę gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.

Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj kolejne 20 minut, do miękkości. Zupę paprykową dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną, oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj.

Ugotuj również wyśmienitą zupę pomidorową na serduszkach , jest pełna smaku i aromatu. Świetnym pomysłem na prostą i sycącą zupę jest także zupa warzywna z kurczakiem , smacznego.

Papryka
canva/Hans z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy