Zapomnij o leczo. Teraz wszyscy jedzą niezwykłą zupę paprykową, mamy przepis
Zupa paprykowa z kurczakiem i ziemniakami jest świetnym pomysłem na szybki obiad. Zupa jest sycąca i bardzo smaczna. Danie doprawione jest suszonymi ziołami, papryką mieloną i sosem sojowym, takiej zupy jeszcze nie jadłeś.
Zupa paprykowa to świetna alternatywa dla klasycznego leczo. O ile leczo jest dość czasochłonne, tak ugotowanie wyśmienitej zupy paprykowej zajmuje niecałą godzinę. Zupa doprawiona rozmarynem, tymiankiem i świeżą natką pietruszki błyskawicznie zniknie z talerzy.
Do przygotowania zupy paprykowej potrzebujesz 2 l bulionu warzywnego. Możesz wykorzystać również rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnuj z przygotowania bulionu z kostki rosołowej, wywar musi być smaczny i bez żadnych konserwantów.
Zupa paprykowa z ziemniakami wygląda bardzo apetycznie, a zapach podczas jej gotowania unosi się w całej kuchni. Zupa pachnie fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Sekretem smaku jest podsmażenie papryki i cebuli na niewielkiej ilości oleju, przesmażone warzywa oddają pełny aromat.
Zupa paprykowa, czyli pomysł na sycący i aromatyczny obiad
Składniki:
-
udko z kurczaka
-
2 l bulionu warzywnego
-
2 papryki czerwone
-
2 papryki żółte
-
2 marchewki
-
3 większe ziemniaki
-
2 cebule czerwone
-
łyżka sosu sojowego
-
łyżeczka suszonego rozmarynu
-
łyżeczka suszonego tymianku
-
słodka papryka mielona do smaku
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak ugotować niezwykłą zupą paprykową? Każdy będzie prosił o dokładkę
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, cebulę pokrój w ćwiartki, papryki i marchewkę pokrój w kostkę. W dużym garnku na oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę, marchewkę i smaż przez kilka minut.
Całość oprósz tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem, papryką mieloną, smaż do miękkości warzyw. Do garnka wlej zimny bulion, sos sojowy i włóż udko z kurczaka. Zupę gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj kolejne 20 minut, do miękkości. Zupę paprykową dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną, oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj.
Ugotuj również wyśmienitą zupę pomidorową na serduszkach , jest pełna smaku i aromatu. Świetnym pomysłem na prostą i sycącą zupę jest także zupa warzywna z kurczakiem , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
-
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy
-
Nowoczesna, innowacyjna wersja sałatki jarzynowej. Niebywałe, co podkręci jej smak
Źródło: mniammniam