Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa warzywna z kurczakiem i aromatycznymi przyprawami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.12.2021 01:00

Zupa warzywna z kurczakiem i aromatycznymi przyprawami

Zupa warzywna z kurczakiem
canva/Lilechka75

Szybka i pożywna zupa na mięsie? Jarzynowa. Ugotuj ją na udku z kurczaka z włoszczyzną, kalafiorem, fasolką szparagową, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Zupa jest bardzo aromatyczna i jest prawdziwą bombą witaminową. Sprawdź, jak ugotować zupę warzywną z kurczakiem.

Zupa jarzynowa z kurczakiem to jedna z moich ulubionych wersji warzywnej zupy. Wywar drobiowy nadaje daniu najlepszy smak i aromat. Zawartość białka i duża ilość niezbędnych witamin i minerałów sprawia, że potrawa jest nie tylko smaczna, ale i dobrze zbilansowana i sycąca.

Zupę przygotuj od podstaw, możesz również ugotować ją na rosole, który został z poprzedniego dnia, dzięki czemu również zyska wyraźny smak. Do zupy możesz dodać swoje ulubione warzywa. Osobiście polecam kalafiora i fasolkę szparagową, które świetnie łączą się ze smakiem włoszczyzny i mięsa.

Jeśli szukasz inspiracji na zupę na rosole- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę grzybową z suszonych grzybów. Jest idealna na obiad w chłodne, zimowe dni.

Przepis na zupę warzywną z kurczakiem

Składniki na 3-4porcje:

  • udko z kurczaka

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • pół małej główki kalafiora

  • spora garść mrożonej fasoli szparagowej zielonej

  • mały por

  • cebula

  • 3 ziemniaki

  • liść laurowy

  • posiekany koperek lub pietruszka

  • sól, pieprz

Jak ugotować zupę warzywną z kurczakiem?

Mięso umyj, oczyść i włóż do garnka, zalej wodą i gotuj, aż powstaną szumowiny, wyjmij je. Dodaj całą cebulę, posiekany por, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, dodaj liść laurowy i gotuj przez 10 minut. Kalafiora podziel na malutkie różyczki, pokrój w kostkę ziemniaki.

Włoszczyzna do zupy jarzynowej

Fasolkę, ziemniaki i kalafiora dodaj do zupy i gotuj przez 20-30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz posiekaną zieleniną. Ugotowane mięso oddziel od kości, a kawałki wyłóż na talerze, następnie zalej zupą.