Zupa warzywna z kurczakiem i aromatycznymi przyprawami
Szybka i pożywna zupa na mięsie? Jarzynowa. Ugotuj ją na udku z kurczaka z włoszczyzną, kalafiorem, fasolką szparagową, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Zupa jest bardzo aromatyczna i jest prawdziwą bombą witaminową. Sprawdź, jak ugotować zupę warzywną z kurczakiem.
Zupa jarzynowa z kurczakiem to jedna z moich ulubionych wersji warzywnej zupy. Wywar drobiowy nadaje daniu najlepszy smak i aromat. Zawartość białka i duża ilość niezbędnych witamin i minerałów sprawia, że potrawa jest nie tylko smaczna, ale i dobrze zbilansowana i sycąca.
Zupę przygotuj od podstaw, możesz również ugotować ją na rosole, który został z poprzedniego dnia, dzięki czemu również zyska wyraźny smak. Do zupy możesz dodać swoje ulubione warzywa. Osobiście polecam kalafiora i fasolkę szparagową, które świetnie łączą się ze smakiem włoszczyzny i mięsa.
Jeśli szukasz inspiracji na zupę na rosole- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę grzybową z suszonych grzybów. Jest idealna na obiad w chłodne, zimowe dni.
Przepis na zupę warzywną z kurczakiem
Składniki na 3-4porcje:
udko z kurczaka
marchewka
korzeń pietruszki
pół małej główki kalafiora
spora garść mrożonej fasoli szparagowej zielonej
mały por
cebula
3 ziemniaki
liść laurowy
posiekany koperek lub pietruszka
sól, pieprz
Jak ugotować zupę warzywną z kurczakiem?
Mięso umyj, oczyść i włóż do garnka, zalej wodą i gotuj, aż powstaną szumowiny, wyjmij je. Dodaj całą cebulę, posiekany por, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, dodaj liść laurowy i gotuj przez 10 minut. Kalafiora podziel na malutkie różyczki, pokrój w kostkę ziemniaki.
Fasolkę, ziemniaki i kalafiora dodaj do zupy i gotuj przez 20-30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz posiekaną zieleniną. Ugotowane mięso oddziel od kości, a kawałki wyłóż na talerze, następnie zalej zupą.