Przepis Okrasy na puszyste naleśniki. Niebywałe, z czym je podaje
Naleśniki na słodko są jednym z przyjemniejszych dań na rozpoczęcie dnia. Karol Okrasa proponuje podanie ich z wyjątkowo aromatycznym sosem kawowym. Dodatek na bazie śmietanki sprawi, że nabiorą charakteru i przyjemnie orzeźwią. Koniecznie ich spróbujcie.
Naleśniki smakują najlepiej, gdy są lekkie i puszyste. Słodkie dodatki komponują się z nimi doskonale. Po pachnącej pomarańczami odsłonie i specjale z budyniem czas na nieco bardziej wysmakowane połączenie z kawą. Amatorom czarnego naparu z pewnością przypadnie do gustu.
Przepis na naleśniki z syropem według Karola Okrasy
Składniki na syrop kawowy:
-
150 ml śmietanki 30%
-
150 g cukru
-
50 g bardzo zimnego masła
-
sok z limonki
-
listki świeżej mięty
-
kilka ziaren kawy
Składniki na naleśniki:
-
200 ml mleka
-
50 ml wody
-
50 g masła
-
180 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie syropu kawowego:
Na nieco rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier, tworząc równomierną warstwę. Podgrzewamy go do czasu, aż zmieni barwę na złociście brązową. Wtedy dodajemy zmrożone masło, uprzednio krojąc je na mniejsze kawałki.
Wlewamy nieco wody, a następnie dodajemy śmietankę. Jeszcze raz podlewamy płynem i wsypujemy kawę. Całość gotujemy na niedużym ogniu, do czasu aż zawartość patelni się zredukuje i zmieni zabarwienie.
Powstały sos doprawiamy sokiem wyciśniętym z limonki oraz posiekanymi listkami mięty. Serwujemy z ciepłymi naleśnikami.
Przygotowanie naleśników:
Masło roztapiamy na małej patelni lub w garnuszku. Odstawiamy je do ostudzenia. Do dużej miski wbijamy jajo i wsypujemy cukier wanilinowy. Łączymy je przy pomocy rózgi, a następnie wlewamy mleko oraz wodę. Całość mieszamy.
Porcjami dodajemy mąkę, jednocześnie starannie miksując masę. Na koniec wlewamy przestudzone masło i mieszamy, aż składniki się połączą. Dobrze rozgrzewamy natłuszczoną patelnię.
Smażymy na niej naleśniki, chochlą wylewając porcje ciasta i rozprowadzając je tak, aby powstały cienkie placki. Gdy się zrumienią z obu stron, zanurzamy je w sosie i składamy w trójkąty. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób
-
Idealnie soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka z grilla. Nie ma lepszej
Źródło: newsy.gotujmy