Przepis Olgi na chleb bez piekarnika robi furorę na całym świecie. Robi się go bardzo łatwo
Poznajcie przepis Olgi na chleb bez piekarnika, który robi furorę na całym świecie. Przygotowuje się go bardzo łatwo, a wychodzi miękki, chrupiący i bardzo smaczny. Gdy więc zabraknie ci pieczywa, nie musisz już biec do piekarni, tylko wystarczy zakasać rękawy.
Chleb najsmaczniejszy jest, gdy jest świeży. Ma wtedy chrupiącą skórkę i miękki miękisz. Bochenek takiego świeżego chleba można zjeść z samym masłem. Do tego szklanka mleka i pyszna przekąska w dawnym stylu gotowa.
Jeśli jednak nie macie takiego chleba pod ręką, ale chętnie byście go zjedli, to macie dwa wyjścia. Możecie wybrać się do piekarni, a jeśli macie ją daleko lub po prostu nie chce wam się wychodzić z domu, to możecie sami upiec chleb. Upiec, a w zasadzie ugotować, czy usmażyć, bo dziś polecamy wam przepis Olgi na chleb z patelni.
W naszym materiale prezentujemy zdjęcia tego chleba, będące screen'ami z filmiku na kanale Przepisy od Olgi na YouTube. Przyznajemy, że od razu chce się go schrupać.
Jak zrobić chleb z patelni?
Składniki:
-
ok. 200 ml wody
-
2 łyżeczki cukru
-
6 g drożdży instant
-
400 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka kominku
-
olej
Przygotowanie domowego chleba
Do miski wlej letnią wodę. Wsyp do niej cukier i drożdże, wymieszaj. Do płynu przesiej mąkę, dodaj sól, dokładnie wymieszaj. Dodaj kminek, krótko zagnieć całość ręką.
Blat i dłonie nasmaruj olejem. Ciasto przełóż na blat i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Miskę wysmaruj olejem. Przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie wyrób dłonią natłuszczoną olejem. Patelnię nasmaruj olejem, przełóż do niej ciasto, rozpłaszcz je, przykryj ściereczką, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Patelnię przykryj, ustaw na małym ogniu i podgrzewaj ciasto, aż zrumieni się od spodu. Wtedy obróć chleb na drugą stronę, przykryj i dosmaż go z drugiej strony.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis Makłowicza na chleb , a także recepturę na chleb tygrysi .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Placki z cukinii i ziemniaków zachwycają chrupkością. Dzieci i najbliżsi będą błagać o więcej
-
Przepyszna zapiekanka Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięsa. 1 porcja syci na cały dzień
-
Nietypowy farsz mięsno-warzywny do pierogów. Najlepszy smak, od razu go pokochasz
Źródło: filmik na kanale Przepisy od Olgi na YouTube