Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. 1 składnik sprawia, że staje się doskonale wilgotny
Sprawdźcie, jak Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. Dodaje do ciasta jeden składnik, a mianowicie maślankę, która sprawia, że pieczywo staje się doskonale wilgotne. Koniecznie przetestujcie jego prostą recepturę z dodatkiem drożdży.
Świeży, chrupiący chleb potrafi być na tyle smaczny, że można go jeść posmarowanego jedynie masłem. Do tego kubek zimnego mleka i letnie śniadanie gotowe. Jeśli wciąż nie znaleźliście blisko swojego domu piekarni, czy sklepu, w którym można taki pyszny chleb kupić, pokuście się o własnoręczne jego przygotowanie.
W domowym wypieku chleba pomoże wam przepis Roberta Makłowicza. Poniższy przepis bazuje na maślance. Dzięki niej chleb jest wilgotny i wyrośnięty. Dodatek kminku dodaje zaś wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Przekonajcie się o tym sami.
Przepis Roberta Makłowicza na chleb
Składniki:
1/2 l maślanki
30 g świeżych drożdży
1 czubata łyżka cukru
ok. 90 dag mąki żytniej
1 łyżka nasion kminku
2 łyżeczki soli
50 ml piwa
Przygotowanie chrupiącego chleba
Maślankę podgrzej, by była letnia. Wkrusz do niej drożdże, dodaj cukier, wymieszaj, odstaw na 15 minut.
Do zaczynu wsyp połowę mąki, wymieszaj. Naczynie z zaczynem przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski dodaj pozostałą mąkę, a także kminek i sól. Całość wymieszaj, a potem wyrób na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Z ciasta uformuj bochenek. Ułóż go na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Znów przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Wierzch bochenka posmaruj piwem i natnij ostrym nożem lub żyletką. Chleb piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku o temp. 190 st. C.
Po wyjęciu z piekarnika chleb posmaruj ponownie piwem, przykryj ściereczką i pozostaw go do wystygnięcia.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na chleb tygrysi, a także na chleb z garnka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę
Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
Źródło: mojemaleczarowanie