Cudowny przepis Tomasza Strzelczka na zupę ogórkową z domowych ogórków
Zupa ogórkowa z domowych ogórków kiszonych gotowana na żeberkach wieprzowych jest pomysłem na bardzo aromatyczny i smaczny obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na zupę ogórkową, lepszej nie jadłeś.
Zupa ogórkowa gotowana na żeberkach wieprzowych jest jedną z moich ulubionych zup. Jest wyraźna w smaku, kwaśna i idealnie doprawiona, a żeberka są w niej przysłowiową wisienką na torcie. Gotowane w wywarze mięso jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach.
Aby ugotować najlepszą zupę ogórkową, musisz pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze ogórki i wodę po ogórkach kiszonych dodaj do zupy na samym końcu, w przeciwnym razie ziemniaki się nie ugotują. Po drugie- kiszonki zeszklij z cebulką na maśle. Po trzecie- zawsze dodaj odrobinę wody po kiszonych ogórkach do zupy, a będzie bardzo aromatyczna.
Tomasz Strzelczyk do zupy dodaje również sporą ilość świeżego, posiekanego koperku i suszony tymianek. Zioła ta rewelacyjnie komponują się z resztą składników i sprawiają, że ogórkowa błyskawicznie znika z talerzy.
Zupę ugotuj na domowych kiszonkach - tu poznasz przepis na ogórki kiszone , zachowają świeżość i smak aż do następnego sezonu. Kiszonki są najzdrowszymi przetworami na zimę i powinniśmy włączyć je na stałe do naszej diety.
Przepis na zupę ogórkową z domowych ogórków
Składniki:
-
600 g żeberek wieprzowych
-
500 g kiszonych ogórków
-
pół szklanki wody po ogórkach kiszonych
-
cebula
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
3 większe ziemniaki
-
pół pęczka koperku
-
2 liście laurowe
-
łyżeczka tymianku suszonego
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz
-
łyżka masła
Jak zrobić zupę ogórkową z domowych ogórków?
Żeberka podziel na mniejsze porcje, umyj i włóż do większego garnka, zalej 3,5 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie dodaj marchewki, pietruszkę i seler i gotuj, aż lekko zmiękną.
Warzywa wyjmij z wywaru, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Ziemniaki obierz, również pokrój w kostkę i dodaj do wywaru, gotuj do miękkości. W tym czasie posiekaj drobno cebulkę i zetrzyj na tarce ogórki.
Cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj ogórki i smaż przez kilka minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj podsmażone warzywa, wlej wodę po ogórkach, wsyp tymianek, posiekany koperek i gotuj około 5 minut.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Shaiith
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą
-
Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni
-
Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
Źródło: przepis z książki Tomasza Strzelczyka "Oddasz fartucha czyli facet w kuchni", wydawnictwo Znak.