Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis Tomasza Strzelczka na zupę ogórkową z domowych ogórków
canva/arfo, screen z filmu z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Cudowny przepis Tomasza Strzelczka na zupę ogórkową z domowych ogórków

6 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa ogórkowa z domowych ogórków kiszonych gotowana na żeberkach wieprzowych jest pomysłem na bardzo aromatyczny i smaczny obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na zupę ogórkową, lepszej nie jadłeś.

Zupa ogórkowa gotowana na żeberkach wieprzowych jest jedną z moich ulubionych zup. Jest wyraźna w smaku, kwaśna i idealnie doprawiona, a żeberka są w niej przysłowiową wisienką na torcie. Gotowane w wywarze mięso jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach.

Aby ugotować najlepszą zupę ogórkową, musisz pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze ogórki i wodę po ogórkach kiszonych dodaj do zupy na samym końcu, w przeciwnym razie ziemniaki się nie ugotują. Po drugie- kiszonki zeszklij z cebulką na maśle. Po trzecie- zawsze dodaj odrobinę wody po kiszonych ogórkach do zupy, a będzie bardzo aromatyczna.

Tomasz Strzelczyk do zupy dodaje również sporą ilość świeżego, posiekanego koperku i suszony tymianek. Zioła ta rewelacyjnie komponują się z resztą składników i sprawiają, że ogórkowa błyskawicznie znika z talerzy.

Zupę ugotuj na domowych kiszonkach - tu poznasz przepis na ogórki kiszone , zachowają świeżość i smak aż do następnego sezonu. Kiszonki są najzdrowszymi przetworami na zimę i powinniśmy włączyć je na stałe do naszej diety.

Przepis na zupę ogórkową z domowych ogórków

Składniki:

  • 600 g żeberek wieprzowych

  • 500 g kiszonych ogórków

  • pół szklanki wody po ogórkach kiszonych

  • cebula

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 3 większe ziemniaki

  • pół pęczka koperku

  • 2 liście laurowe

  • łyżeczka tymianku suszonego

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Jak zrobić zupę ogórkową z domowych ogórków?

Żeberka podziel na mniejsze porcje, umyj i włóż do większego garnka, zalej 3,5 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie dodaj marchewki, pietruszkę i seler i gotuj, aż lekko zmiękną.

Warzywa wyjmij z wywaru, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Ziemniaki obierz, również pokrój w kostkę i dodaj do wywaru, gotuj do miękkości. W tym czasie posiekaj drobno cebulkę i zetrzyj na tarce ogórki.

Cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj ogórki i smaż przez kilka minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj podsmażone warzywa, wlej wodę po ogórkach, wsyp tymianek, posiekany koperek i gotuj około 5 minut.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podaj, smacznego.

Słoik ogórków kiszonych

Źródło zdjęcia: canva/ Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis z książki Tomasza Strzelczyka "Oddasz fartucha czyli facet w kuchni", wydawnictwo Znak.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy