Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?

Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?

Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski
canva/Bartosz Luczak; TRICOLORS/East News

Gulasz węgierski jest smakowitym mięsnym daniem, które z łatwością przygotujemy w jednym garnku. Z przepisem Roberta Makłowicza na pewno się uda, a smak spodoba się każdemu amatorowi aromatycznych i sycących posiłków. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni.

Gulasz jest wspaniałym pomysłem na obiad. Zdradzaliśmy wam już przepis budżetową wersję przygotowywaną z ziemniaków oraz znakomity patent Ewy Wachowicz na to danie z mięsa mielonego. Dziś mamy dla was niezawodna recepturę Roberta Makłowicza na specjał rodem z Węgier, czyli bogracz. Skusicie się?

Przepis na wyjątkowy gulasz węgierski według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 500 g wołowiny

  • 2 świeże słodkie papryki

  • 1-2 większe pomidory

  • 400 g marchewki

  • 400 g pietruszki

  • 600 g ziemniaków

  • 2 średnie cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 świeża ostra papryka

  • 2 łyżki smalcu

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

  • kminek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebule obieramy i siekamy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy smalec. Topimy go, a następnie szklimy cebulę. Dodajemy paprykę w proszku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość mieszamy i wrzucamy mięso. Smażymy około 2 minut na większym ogniu, a następnie podlewamy wodą, tak, aby mięso wytworzyło spora porcje sosu i dusimy około 40 minut — chcemy, by mięso było niemalże miękkie.

W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa poza ziemniakami. Dodajemy je do garnka i dusimy całość przez kwadrans. Wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy więcej wody, jeśli to konieczne.

Wsypujemy sól i kminek. Danie dusimy, aż ziemniaki zmiękną. Potrwa to około 10 minut. Doprawiamy je pieprzem do smaku. Gulasz węgierski podajemy z kaszą gryczaną. Smacznego.

Gulasz węgierski jest smaczny i sycący
Gulasz węgierski jest smaczny i sycący

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: podroze-kulinarne