Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą

Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą

Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki?
canva/etorres69

Mięso, które kupujecie ma w opakowaniu podkładkę? Nie ma się czego obawiać. Oznacza to tylko, że producent zadbał o zabezpieczenie produktu przed zepsuciem i dodał materiał, który zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii. Jak dokładnie działa taka wkładka? Wyjaśniamy tajemnicę plastikowego dodatku.

Z mięsa można przygotować wiele smacznych dań m.in. pyszne schabowe czy doskonały gulasz. Aby jednak gotowanie zakończyło się sukcesem, ważne jest odpowiednie przechowywanie składników. To właśnie dlatego producenci wyrobów pakowanych dołączają do nich tajemnicze podkładki.

Podkładki w mięsie mają specjalne zadanie

Choć mogłoby się wydawać, że umieszczony w opakowaniu materiał to dodatkowy śmieć lub — co gorsza — sposób na zawyżenie masy produktu — podkładka odgrywa istotną rolę w przechowywaniu mięsa. I wcale nie jest nią utrudnianie nam przygotowania dań, w momencie, gdy przypadkiem wrzucimy plastikowy fragment na patelnię.

Zadaniem stosowanej w pakowanych wyrobach podkładki jest wchłanianie płynu wydobywającego się z surowego mięsa. Dzięki niej więc nie tylko nie rozchlapiemy go przypadkowo po całej kuchni, ale też będziemy mieli pewność, że mięso nie zepsuje się na skutek przechowywania go w jego własnych sokach.

Co więcej, bakterie, które zazwyczaj licznie występują w tym płynie, będą fizycznie oddzielone od mięsa. Dzięki temu ryzyko, że przeniesiemy go do posiłków na deskach, dłoniach czy podczas oczyszczania produktu znacznie zmaleje.

Czy podkładki z mięsa są bezpieczne?

Dodatki do żywności, także te niespożywcze, są ściśle kontrolowane. Wkładki absorpcyjne — jak fachowo nazywa się umieszczany w pakowanym w plastik mięsie wyrób — wykonuje się z określonych form papieru, otaczanego plastikową, nietoksyczną nakładką.

Każda sztuka przechodzi kontrolę pod kątem zawartości szkodliwych substancji. Wewnątrz tego zabezpieczenia nie ma też żadnej „szkodliwej chemii” — jedynie materiały chłonne takie jak celuloza czy żel krzemionkowy. Są one wykonane w sposób zapobiegający powrotowi raz wchłoniętego mięsnego płynu.

Mięsa pakowane zawierają podkładki absorbujące wilgoć
Mięsa pakowane zawierają podkładki absorbujące wilgoć

Źródło zdjęcia: canva/ChiccoDodiFC

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, zywienie.abczdrowie