Smakosze.pl
Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu?

canva/Dar1930

Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni

6 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Chleb jest podstawowym produktem w naszym jadłospisie. Czasami jednak zdarza się, że zabraknie nam drożdży czy zakwasu do jego przygotowania, a sklepy będą zamknięte. Dzisiejszy przepis pomoże wam przygotować smaczny wypiek nawet wtedy. Sprawdźcie koniecznie.

Domowy chleb na drożdżach może być naprawdę pyszny. Zwłaszcza gdy do jego przyrządzenia użyjemy miodu. Co jednak zrobić, gdy okaże się, że żadnego z tych składników nie mamy? Prosty patent na pieczywo na sodzie oczyszczonej sprawdzi się doskonale. Spróbujecie?

Pyszna i pożywna jaglanka na mleku

Pyszna i pożywna jaglanka na mleku. Proste śniadanie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonały chleb domowy bez drożdży i zakwasu

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej

  • 200 ml wody

  • 2 łyżeczki octu

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • czarnuszka, siemię lniane lub sezam do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sodę oczyszczoną oraz sól. Mieszamy, a następnie wlewamy ocet oraz wodę.

Łączymy składniki łyżką, a następnie sprawnie zagniatamy dłonią. Formujemy kulę ciasta i umieszczamy ją w formie. Nożem wykonujemy w niej nacięcia — niech będą dość głębokie.

Wierzch masy posypujemy ziarnami, jeśli mamy na to ochotę, a następnie wstawiamy do piekarnika na godzinę. W tym czasie chleb zwiększy objętość i lekko się zrumieni. Wyjmujemy go i studzimy przed pokrojeniem.

Wskazówki:

  • Jeśli nie macie octu, zastąpcie go sokiem wyciśniętym z cytryny. Chleb też się uda.

  • Przed krojeniem warto przykryć chleb wilgotną ściereczką. Zabieg pomoże zmiękczyć skórkę i ułatwi dzielenie bochenka.

  • Chleb bez drożdży najlepiej smakuje jedzony na świeżo. Kolejnego dnia będzie już bardziej zbity.

Chleb na sodzie oczyszczonej jest smaczny i prosty w przygotowaniu

Chleb na sodzie oczyszczonej jest smaczny i prosty w przygotowaniu

Źródło zdjęcia: canva/marcinm111

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: czystysmak

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

Czytaj więcej >