Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni
Chleb jest podstawowym produktem w naszym jadłospisie. Czasami jednak zdarza się, że zabraknie nam drożdży czy zakwasu do jego przygotowania, a sklepy będą zamknięte. Dzisiejszy przepis pomoże wam przygotować smaczny wypiek nawet wtedy. Sprawdźcie koniecznie.
Domowy chleb na drożdżach może być naprawdę pyszny. Zwłaszcza gdy do jego przyrządzenia użyjemy miodu. Co jednak zrobić, gdy okaże się, że żadnego z tych składników nie mamy? Prosty patent na pieczywo na sodzie oczyszczonej sprawdzi się doskonale. Spróbujecie?
Przepis na doskonały chleb domowy bez drożdży i zakwasu
Składniki:
350 g mąki pszennej
200 ml wody
2 łyżeczki octu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
czarnuszka, siemię lniane lub sezam do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sodę oczyszczoną oraz sól. Mieszamy, a następnie wlewamy ocet oraz wodę.
Łączymy składniki łyżką, a następnie sprawnie zagniatamy dłonią. Formujemy kulę ciasta i umieszczamy ją w formie. Nożem wykonujemy w niej nacięcia — niech będą dość głębokie.
Wierzch masy posypujemy ziarnami, jeśli mamy na to ochotę, a następnie wstawiamy do piekarnika na godzinę. W tym czasie chleb zwiększy objętość i lekko się zrumieni. Wyjmujemy go i studzimy przed pokrojeniem.
Wskazówki:
Jeśli nie macie octu, zastąpcie go sokiem wyciśniętym z cytryny. Chleb też się uda.
Przed krojeniem warto przykryć chleb wilgotną ściereczką. Zabieg pomoże zmiękczyć skórkę i ułatwi dzielenie bochenka.
Chleb bez drożdży najlepiej smakuje jedzony na świeżo. Kolejnego dnia będzie już bardziej zbity.
Źródło zdjęcia: canva/marcinm111
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: czystysmak