Przepłacamy za nie w sklepach, a rosną nam pod nosem. Sezon na te grzyby właśnie trwa
Wydawać by się mogło, że sezon na grzyby dobiega już końca. Jednak właśnie teraz jeden z gatunków dopiero zaczyna się pokazywać. Warto go zbierać, bo jest smaczny i ceniony ze względu na wartości odżywcze. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie grzyby chodzi oraz gdzie ich szukać.
Sezon na cenne grzyby rozpoczęty
Niskie temperatury, a w niektórych zakątkach kraju nawet delikatne przymrozki, prowadzą do zakończenia sezonu na grzyby . Wciąż jednak warto wybrać się do lasu na poszukiwania. Trwa sezon na boczniaki boczniaki, których należy szukać nie ściółce leśnej, a na drzewach liściastych.
Grzyb jest niezwykle cenny z racji na smak, ale przede wszystkim z uwagi na zawarte w nim witaminy i wartości odżywcze, o których dowiesz się więcej za chwilę. Jeżeli nie masz jeszcze dość grzybobrania, koniecznie wybierz się na poszukiwania boczniaków, a będziesz szukać ich, co roku.
Boczniaki mają wiele właściwości
Boczniaki są zdrowe, ponieważ zawierają łatwo przyswajalne białko, a także witaminę z grupy B oraz kwas foliowy i sole mineralne. Ponadto grzyby zawierają substancje, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Jedną z nich jest pleuran, który działa przeciwnowotworowo i wspomaga układ odpornościowy. W grzybie zawarta jest także lowastaryna, która z kolei obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Niewątpliwą zaletą jest również smak boczniaków. Najlepiej smakują po usmażeniu, bo wtedy są delikatne i lekko słodkawe. Koniecznie zbierz je i przygotuj na przykład na obiad.
Jak odróżnić boczniaki od trujacych grzybów?
Zanim wybierzesz się na poszukiwania boczniaków, musisz dowiedzieć się, jak je rozpoznać. Kapelusz grzyba może mieć średnice od 5 do nawet 25 centymetrów. Jego kolor jest jasny, wpadający nieco w odcienie szarości i brązu. Z całą pewności nie są zielone, a właśnie taki kolor ma łycznik późny, który jest trujący, a niedoświadczeni grzybiarze mylą go z boczniakiem.
Z kolei blaszki boczniaka rozchodzą się równomiernie i są usiane gęsto obok siebie. Schodzą się one w dół do nóżki, która ma wysokość do maksymalnie 4 centymetrów. Przed zebraniem grzyba warto spróbować jego smak, bo grzyb trujący będzie gorzki w smaku. Jeżeli nie będziesz mieć pewność, czy dany grzyb jest boczniakiem, lepiej zostaw go lub skontaktuj się z ekspertem.
Sprawdź także przepis na znakomite ciasto oraz zobacz, jak w łatwy sposób wyczyścić piekarnik .