Smakosze.pl Produkty Przepłacamy za nie w sklepach, a rosną nam pod nosem. Sezon na te grzyby właśnie trwa
Fot. Shutterstock

Przepłacamy za nie w sklepach, a rosną nam pod nosem. Sezon na te grzyby właśnie trwa

8 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wydawać by się mogło, że sezon na grzyby dobiega już końca. Jednak właśnie teraz jeden z gatunków dopiero zaczyna się pokazywać. Warto go zbierać, bo jest smaczny i ceniony ze względu na wartości odżywcze. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie grzyby chodzi oraz gdzie ich szukać.

Sezon na cenne grzyby rozpoczęty

Niskie temperatury, a w niektórych zakątkach kraju nawet delikatne przymrozki, prowadzą do zakończenia sezonu na grzyby . Wciąż jednak warto wybrać się do lasu na poszukiwania. Trwa sezon na boczniaki boczniaki, których należy szukać nie ściółce leśnej, a na drzewach liściastych.

Grzyb jest niezwykle cenny z racji na smak, ale przede wszystkim z uwagi na zawarte w nim witaminy i wartości odżywcze, o których dowiesz się więcej za chwilę. Jeżeli nie masz jeszcze dość grzybobrania, koniecznie wybierz się na poszukiwania boczniaków, a będziesz szukać ich, co roku.

boczniak.jpg
Fot. Canva/majo1122331
To najgorsza ryba, jaką możesz kupić na święta. Omijaj szerokim łukiem

Boczniaki mają wiele właściwości

Boczniaki są zdrowe, ponieważ zawierają łatwo przyswajalne białko, a także witaminę z grupy B oraz kwas foliowy i sole mineralne. Ponadto grzyby zawierają substancje, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Jedną z nich jest pleuran, który działa przeciwnowotworowo i wspomaga układ odpornościowy. W grzybie zawarta jest także lowastaryna, która z kolei obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Niewątpliwą zaletą jest również smak boczniaków. Najlepiej smakują po usmażeniu, bo wtedy są delikatne i lekko słodkawe. Koniecznie zbierz je i przygotuj na przykład na obiad.

Jak odróżnić boczniaki od trujacych grzybów?

Zanim wybierzesz się na poszukiwania boczniaków, musisz dowiedzieć się, jak je rozpoznać. Kapelusz grzyba może mieć średnice od 5 do nawet 25 centymetrów. Jego kolor jest jasny, wpadający nieco w odcienie szarości i brązu. Z całą pewności nie są zielone, a właśnie taki kolor ma łycznik późny, który jest trujący, a niedoświadczeni grzybiarze mylą go z boczniakiem.

Z kolei blaszki boczniaka rozchodzą się równomiernie i są usiane gęsto obok siebie. Schodzą się one w dół do nóżki, która ma wysokość do maksymalnie 4 centymetrów. Przed zebraniem grzyba warto spróbować jego smak, bo grzyb trujący będzie gorzki w smaku. Jeżeli nie będziesz mieć pewność, czy dany grzyb jest boczniakiem, lepiej zostaw go lub skontaktuj się z ekspertem.

Sprawdź także przepis na znakomite ciasto oraz zobacz, jak w łatwy sposób wyczyścić piekarnik .

bocz nika.jpg
Fot. Canva/majo1122331
Zawijam w naleśniki i zapiekam 15 minut. Najlepszy obiad na piątek bez grama mięsa
Zapomnij o klasycznym jabłku z cebulką. Wątróbka w tym wydaniu nie ma sobie równych
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy