Przepyszna mizeria po szwedzku. Hit wśród surówek
Sezon na ogórki trwa -warto z niego korzystać! Doskonałym pomysłem jest wykorzystanie tych pysznych warzyw do przygotowania obłędnej mizerii. Surówka z pewnością stanie się nieodłącznym punktem wielu rodzinnych obiadów.
Mizeria to klasyk, który bardzo często gości na naszych stołach. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się jej szwedzka wersja. Z pewnością nieco "charakteru" dodają jej dwa składniki - cebula dymka oraz ocet. Jak ją zrobić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na mizerię po szwedzku
Składniki:
-
6 ogórków
-
3 cebule dymki
-
1 sałata
Sos:
-
szklanka kwaśnej śmietany
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżka soli
-
2 łyżki octu winnego
Sposób wykonania:
Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki sosu. Ogórki pokrój w cieniutkie plasterki, a cebulę dymkę drobno posiekaj.
Delikatnie wymieszaj pokrojone warzywa wraz z sosem i schłódź je w lodówce. Podawaj wraz z listkami sałaty. Smacznego ;)
Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy na pyszne surówki m.in. z cukinii oraz marchewki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se