Smakosze.pl

Canva (HandmadePictures, Getty Images)

Pikantna surówka z marchewki z dodatkiem czosnku

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Dominika Mika

Surówka, której wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut, świetnie sprawdzi się latem. Dzięki niej dłużej utrzymasz opaleniznę. Wystarczą trzy ząbki czosnku, marchewka i majonez, by składniki stworzyły pyszne połączenie. Obłędna mieszanka pasuje praktycznie do każdego obiadu.

Surówki warto jeść jak najczęściej. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Latem warto postawić na soczyste propozycje, takie jak surówka z rzodkiewki czy z kapusty pekińskiej .

Najważniejszym aspektem poniższej surówki jest łatwość w przygotowaniu oraz dostępność składników, ponieważ znajdują się one w każdej lodówce. 

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co dodać do surówki z marchewki?

Jeśli w twojej lodówce leży samotna marchewka, na którą nie masz pomysłu, wykorzystaj ją do poniższej surówki. Sekretnym składnikiem jest majonez, którego słoik stoi zawsze w każdej lodówce. Kilka łyżek majonezu wystarcza, aby stworzyć obłędny miks.

Połączenie jest nadzwyczaj proste, jednak spora ilość czosnku nadaje surówce  smak i aromat nie do opisania słowami. Pikantność jest równoważona delikatnym majonezem, a efekt końcowy cieszy każdego smakosza, nawet najbardziej wybrednego.

Składniki: 

  • 4 młode marchewki 

  • 3 ząbki czosnku 

  • 3 łyżki majonezu 

  • sól

  • pieprz 

Jak przygotować surówkę z marchewki?

Marchewki dokładnie umyj z pozostałości po ziemi. Obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

Odciśnij nadmiar wody z tartej marchewki i przełóż ją do dużej miski. Czosnek obierz z osłonki i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj go do marchewki. 

Do miski dodaj majonez, pieprz oraz sól, jeśli majonez nie jest wystarczająco słony. Wymieszaj całość dokładnie i wstaw do lodówki na około godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. 

Surówka świetnie komponuje się wraz z tradycyjnym kotletem schabowym lub mielonym.

Surówka marchewkowa
Surówka marchewkowa

Canva (rijayaNita, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przeslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >