Smakosze.pl
Surówka z marchewki

Canva (HandmadePictures, Getty Images)

Pikantna surówka z marchewki z dodatkiem czosnku

3 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Surówka, której wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut, świetnie sprawdzi się latem. Dzięki niej dłużej utrzymasz opaleniznę. Wystarczą trzy ząbki czosnku, marchewka i majonez, by składniki stworzyły pyszne połączenie. Obłędna mieszanka pasuje praktycznie do każdego obiadu.

Surówki warto jeść jak najczęściej. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Latem warto postawić na soczyste propozycje, takie jak surówka z rzodkiewki czy z kapusty pekińskiej.

Najważniejszym aspektem poniższej surówki jest łatwość w przygotowaniu oraz dostępność składników, ponieważ znajdują się one w każdej lodówce. 

Projekt bez tytułu (13)

Kiedy powinno się solić mizerię? Łatwo o duży błąd

CZYTAJ DALEJ

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co dodać do surówki z marchewki?

Jeśli w twojej lodówce leży samotna marchewka, na którą nie masz pomysłu, wykorzystaj ją do poniższej surówki. Sekretnym składnikiem jest majonez, którego słoik stoi zawsze w każdej lodówce. Kilka łyżek majonezu wystarcza, aby stworzyć obłędny miks.

Połączenie jest nadzwyczaj proste, jednak spora ilość czosnku nadaje surówce  smak i aromat nie do opisania słowami. Pikantność jest równoważona delikatnym majonezem, a efekt końcowy cieszy każdego smakosza, nawet najbardziej wybrednego.

Pilnie wycofują skażone sery

GIS wycofuje partię serów

CZYTAJ DALEJ

Składniki: 

  • 4 młode marchewki 

  • 3 ząbki czosnku 

  • 3 łyżki majonezu 

  • sól

  • pieprz 

Jak przygotować surówkę z marchewki?

Marchewki dokładnie umyj z pozostałości po ziemi. Obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

Odciśnij nadmiar wody z tartej marchewki i przełóż ją do dużej miski. Czosnek obierz z osłonki i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj go do marchewki. 

Do miski dodaj majonez, pieprz oraz sól, jeśli majonez nie jest wystarczająco słony. Wymieszaj całość dokładnie i wstaw do lodówki na około godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. 

Surówka świetnie komponuje się wraz z tradycyjnym kotletem schabowym lub mielonym.

Surówka marchewkowa

Surówka marchewkowa

Canva (rijayaNita, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przeslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >