Pikantna surówka z marchewki z dodatkiem czosnku
Surówka, której wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut, świetnie sprawdzi się latem. Dzięki niej dłużej utrzymasz opaleniznę. Wystarczą trzy ząbki czosnku, marchewka i majonez, by składniki stworzyły pyszne połączenie. Obłędna mieszanka pasuje praktycznie do każdego obiadu.
Surówki warto jeść jak najczęściej. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Latem warto postawić na soczyste propozycje, takie jak surówka z rzodkiewki czy z kapusty pekińskiej.
Najważniejszym aspektem poniższej surówki jest łatwość w przygotowaniu oraz dostępność składników, ponieważ znajdują się one w każdej lodówce.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co dodać do surówki z marchewki?
Jeśli w twojej lodówce leży samotna marchewka, na którą nie masz pomysłu, wykorzystaj ją do poniższej surówki. Sekretnym składnikiem jest majonez, którego słoik stoi zawsze w każdej lodówce. Kilka łyżek majonezu wystarcza, aby stworzyć obłędny miks.
Połączenie jest nadzwyczaj proste, jednak spora ilość czosnku nadaje surówce smak i aromat nie do opisania słowami. Pikantność jest równoważona delikatnym majonezem, a efekt końcowy cieszy każdego smakosza, nawet najbardziej wybrednego.
Składniki:
4 młode marchewki
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
sól
pieprz
Jak przygotować surówkę z marchewki?
Marchewki dokładnie umyj z pozostałości po ziemi. Obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Odciśnij nadmiar wody z tartej marchewki i przełóż ją do dużej miski. Czosnek obierz z osłonki i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj go do marchewki.
Do miski dodaj majonez, pieprz oraz sól, jeśli majonez nie jest wystarczająco słony. Wymieszaj całość dokładnie i wstaw do lodówki na około godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły.
Surówka świetnie komponuje się wraz z tradycyjnym kotletem schabowym lub mielonym.
Canva (rijayaNita, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przeslijprzepis.pl