Smakosze.pl Przepisy Przepyszna pasta kanapkowa z tuńczyka, białego sera i majonezu
canva/arfo, Getty Images

Przepyszna pasta kanapkowa z tuńczyka, białego sera i majonezu

6 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wiele Polaków nie ma czasu na wystawne śniadanie, dlatego wykorzystujemy takie pomysły, jak pasta twarogowa z tuńczyka, białego sera i majonezu. Jej niewielka cena, doskonały smak oraz łatwość w przygotowaniu sprawiają, że ciężko o lepszy błyskawiczny posiłek, gdy spieszymy się do pracy. Niżej tłumaczymy, jak ją wykonać.

Pasta kanapkowa może smakować w najróżniejsze sposoby, wszystko bowiem zależy od produktów, jakich użyło się do jej przygotowania. Tuńczyk ser twarogowy oraz majonez dają kremowy i sycący efekt, który dostarcza mnóstwa energii z białka, jak i tłuszczu, a w dodatku obłędnie smakują.

Dużą zaletą pasty jest jej niewielka cena, ponieważ wszystkie potrzebne składniki można zmieścić na dość niewielkim rachunku. Część z nich zapewne i tak znajdziesz w kuchennej szafce, więc istnieje szansa, że wycieczka do sklepu wcale nie będzie potrzebna.

Przepis na pastę twarogową z tuńczyka

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

  • 210 g twarogu

  • 1 pęczek szczypiorku

  • sól

  • pieprz

  • słodka papryka w proszku

  • 2 łyżki majonezu

Zacznij od rozdrobnienia sera. Możesz zrobić to za pomocą widelca w misce lub jeśli wolisz bardziej kremową konsystencję, zmiel ser w maszynce do mięsa. Gdy twaróg będzie już odpowiednio obrobiony, czas przejść do kolejnej części przepisu.

Wrzuć ser twarogowy do miski. Tuńczyka odsącz z zalewy, przełóż na deskę do krojenia i zacznij siekać. Pamiętaj, że im drobniej pokroisz rybę, tym pasta będzie miała lżejszą konsystencję. Po pokrojeniu tuńczyku przerzuć go do miski z serem.

Szczypiorek umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj. Wrzuć go do reszty składników wraz z solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, 1 łyżką słodkiej papryki w proszku i dwóch łyżek majonezu. Wymieszaj wszystko ze sobą i schowaj do lodówki na kilkanaście minut. Pasta najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak długo można przechowywać śledzie w lodówce. Ten tekst pokazuje sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z kuchni po smażeniu ryby.

Pasta z tuńczyka

Źródło zdjęcia: canva/proninamarina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy