Przepyszna pasta kanapkowa z tuńczyka, białego sera i majonezu
Wiele Polaków nie ma czasu na wystawne śniadanie, dlatego wykorzystujemy takie pomysły, jak pasta twarogowa z tuńczyka, białego sera i majonezu. Jej niewielka cena, doskonały smak oraz łatwość w przygotowaniu sprawiają, że ciężko o lepszy błyskawiczny posiłek, gdy spieszymy się do pracy. Niżej tłumaczymy, jak ją wykonać.
Pasta kanapkowa może smakować w najróżniejsze sposoby, wszystko bowiem zależy od produktów, jakich użyło się do jej przygotowania. Tuńczyk ser twarogowy oraz majonez dają kremowy i sycący efekt, który dostarcza mnóstwa energii z białka, jak i tłuszczu, a w dodatku obłędnie smakują.
Dużą zaletą pasty jest jej niewielka cena, ponieważ wszystkie potrzebne składniki można zmieścić na dość niewielkim rachunku. Część z nich zapewne i tak znajdziesz w kuchennej szafce, więc istnieje szansa, że wycieczka do sklepu wcale nie będzie potrzebna.
Przepis na pastę twarogową z tuńczyka
Składniki:
-
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
-
210 g twarogu
-
1 pęczek szczypiorku
-
sól
-
pieprz
-
słodka papryka w proszku
-
2 łyżki majonezu
Zacznij od rozdrobnienia sera. Możesz zrobić to za pomocą widelca w misce lub jeśli wolisz bardziej kremową konsystencję, zmiel ser w maszynce do mięsa. Gdy twaróg będzie już odpowiednio obrobiony, czas przejść do kolejnej części przepisu.
Wrzuć ser twarogowy do miski. Tuńczyka odsącz z zalewy, przełóż na deskę do krojenia i zacznij siekać. Pamiętaj, że im drobniej pokroisz rybę, tym pasta będzie miała lżejszą konsystencję. Po pokrojeniu tuńczyku przerzuć go do miski z serem.
Szczypiorek umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj. Wrzuć go do reszty składników wraz z solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, 1 łyżką słodkiej papryki w proszku i dwóch łyżek majonezu. Wymieszaj wszystko ze sobą i schowaj do lodówki na kilkanaście minut. Pasta najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak długo można przechowywać śledzie w lodówce. Ten tekst pokazuje sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z kuchni po smażeniu ryby.
Źródło zdjęcia: canva/proninamarina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis