Smakosze.pl
Ciasto na pierogi z maślanką jest wyjątkowo delikatne

canva/-slav-

Maślankowe ciasto na pierogi. Delikatne, miękkie i elastyczne

16 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Miękkie, elastyczne ciasto na pierogi, z którym dobrze się pracuje? Z dodatkiem maślanki będzie właśnie takie. Zapomnijcie o jajkach i oliwie. Postawcie na smaczny i zdrowy dodatek, z którym zrobicie pierogi idealne. Spróbujcie, a ta alternatywa dla ciasta podstawowego, na dłużej zostanie w waszym kulinarnym repertuarze.

Niedawno radziliśmy wam jak uzyskać elastyczne ciasto, dodając do masy śmietany. Tym razem przedstawiamy wam ich bardziej dietetyczną wersję z dodatkiem maślanki. Pierogi będą się dobrze lepiły, a posiłek stanie się nieco lżejszy — same plusy. Zawsze możecie oczywiście skorzystać z tradycyjnej receptury, lecz naszym zdaniem warto spróbować tego patentu na elastyczną bazę do pierogów.

Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

CZYTAJ DALEJ

Przepis na delikatne maślankowe ciasto pierogowe

Z podanych proporcji wychodzi około 60 pierogów o średnicy 8 centymetrów.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 szklanki gęstej maślanki

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Całość mieszamy, a następnie robimy w masie dołek. Stopniowo wlewamy do niego maślankę i wyrabiamy ciasto.

Nie wlewajmy tylko całej ilości od razu, gdyż wilgotność mąki bywa różna. Może się więc zdarzyć, że pożądaną konsystencję gęstej plasteliny nasze ciasto uzyska, zanim dodamy 2 szklanki maślanki.

Wyrobione ciasto odkładamy na bok na około 20 minut, by nieco odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy je i wycinamy pierogi. Wypełniamy ulubionym farszem i gotujemy. Smacznego.

Wskazówka: Aby ciasto nie lepiło się do dłoni, obsypujcie je delikatnie mąką w czasie wyrabiania.

Pierogi muszę mieć delikatne i elastyczne ciasto

Pierogi muszą mieć delikatne i elastyczne ciasto. Maślanka w tym pomoże

Źródło zdjęcia: canva/maczkus

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: prl-kuchniadanusi

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >