Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Maślankowe ciasto na pierogi. Delikatne, miękkie i elastyczne

Maślankowe ciasto na pierogi. Delikatne, miękkie i elastyczne

Ciasto na pierogi z maślanką
canva/-slav-

Miękkie, elastyczne ciasto na pierogi, z którym dobrze się pracuje? Z dodatkiem maślanki będzie właśnie takie. Zapomnijcie o jajkach i oliwie. Postawcie na smaczny i zdrowy dodatek, z którym zrobicie pierogi idealne. Spróbujcie, a ta alternatywa dla ciasta podstawowego, na dłużej zostanie w waszym kulinarnym repertuarze.

Niedawno radziliśmy wam jak uzyskać elastyczne ciasto, dodając do masy śmietany. Tym razem przedstawiamy wam ich bardziej dietetyczną wersję z dodatkiem maślanki. Pierogi będą się dobrze lepiły, a posiłek stanie się nieco lżejszy — same plusy. Zawsze możecie oczywiście skorzystać z tradycyjnej receptury, lecz naszym zdaniem warto spróbować tego patentu na elastyczną bazę do pierogów.

Przepis na delikatne maślankowe ciasto pierogowe

Z podanych proporcji wychodzi około 60 pierogów o średnicy 8 centymetrów.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 szklanki gęstej maślanki

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Całość mieszamy, a następnie robimy w masie dołek. Stopniowo wlewamy do niego maślankę i wyrabiamy ciasto.

Nie wlewajmy tylko całej ilości od razu, gdyż wilgotność mąki bywa różna. Może się więc zdarzyć, że pożądaną konsystencję gęstej plasteliny nasze ciasto uzyska, zanim dodamy 2 szklanki maślanki.

Wyrobione ciasto odkładamy na bok na około 20 minut, by nieco odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy je i wycinamy pierogi. Wypełniamy ulubionym farszem i gotujemy. Smacznego.

Wskazówka: Aby ciasto nie lepiło się do dłoni, obsypujcie je delikatnie mąką w czasie wyrabiania.

Pierogi muszę mieć delikatne i elastyczne ciasto
Pierogi muszą mieć delikatne i elastyczne ciasto. Maślanka w tym pomoże

Źródło zdjęcia: canva/maczkus

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: prl-kuchniadanusi

Zapraszamy na nasz Instagram