Miękkie, elastyczne ciasto na pierogi, z którym dobrze się pracuje? Z dodatkiem maślanki będzie właśnie takie. Zapomnijcie o jajkach i oliwie. Postawcie na smaczny i zdrowy dodatek, z którym zrobicie pierogi idealne. Spróbujcie, a ta alternatywa dla ciasta podstawowego, na dłużej zostanie w waszym kulinarnym repertuarze.
Niedawno radziliśmy wam jak uzyskać elastyczne ciasto, dodając do masy śmietany. Tym razem przedstawiamy wam ich bardziej dietetyczną wersję z dodatkiem maślanki. Pierogi będą się dobrze lepiły, a posiłek stanie się nieco lżejszy — same plusy. Zawsze możecie oczywiście skorzystać z tradycyjnej receptury, lecz naszym zdaniem warto spróbować tego patentu na elastyczną bazę do pierogów.
Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany
CZYTAJ DALEJPrzepis na delikatne maślankowe ciasto pierogowe
Z podanych proporcji wychodzi około 60 pierogów o średnicy 8 centymetrów.
Składniki:
500 g mąki pszennej
2 szklanki gęstej maślanki
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Całość mieszamy, a następnie robimy w masie dołek. Stopniowo wlewamy do niego maślankę i wyrabiamy ciasto.
Nie wlewajmy tylko całej ilości od razu, gdyż wilgotność mąki bywa różna. Może się więc zdarzyć, że pożądaną konsystencję gęstej plasteliny nasze ciasto uzyska, zanim dodamy 2 szklanki maślanki.
Wyrobione ciasto odkładamy na bok na około 20 minut, by nieco odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy je i wycinamy pierogi. Wypełniamy ulubionym farszem i gotujemy. Smacznego.
Wskazówka: Aby ciasto nie lepiło się do dłoni, obsypujcie je delikatnie mąką w czasie wyrabiania.
Pierogi muszą mieć delikatne i elastyczne ciasto. Maślanka w tym pomoże
Źródło zdjęcia: canva/maczkus
NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków
Slajd 1 z 6
ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE
Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: prl-kuchniadanusi