Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak dobrze doprawić świąteczny barszcz czerwony?

Jak dobrze doprawić świąteczny barszcz czerwony?

Barszcz czerwony na talerzu
canva/superelaks

Tradycyjna potrawa wigilijna z buraków, czyli barszcz, nie uda się bez odpowiednich przypraw. Nasze babcie dodawały do tej zupy dwóch dość nieoczywistych składników, które doskonale podbijały jej smak. Suszone śliwki i kwaśne jabłka pomogą i nam stworzyć barszcz tak smakowity, jak nigdy wcześniej.

Jabłka nie są oczywistym elementem barszczu, lecz ich użycie poleca sama Magda Gessler, która dodaje do tej świątecznej zupy również skórki, które pięknie go zagęszczają. Fani kompotu z suszu ucieszą się też z faktu, że będą mogli wykorzystać nadmiar wędzonych śliwek, które wbrew pozorom bardzo dobrze pasują do tej zupy.

Dodatków do barszczu wigilijnego może być wiele

Oprócz wspomnianych wcześniej jabłek — takich kwaśnych jak szara reneta czy antonówka — oraz śliwek suszonych, do barszczu trafić powinno jeszcze kilka innych aromatycznych przypraw. Obowiązkowe są liść laurowy i ziele angielskie, które dodać należy na etapie przygotowywania wywaru z jarzyn.

Równie ważny będą czosnek i pieprz, które przyjemnie podkręcają pikantność zupy. Jeśli się na nie decydujemy, dodajmy ich nieco więcej. W przeciwnym wypadku zginą w gąszczu innych aromatów, ukryte m.in. pod smakiem majeranku. Przyprawa ta jest często stosowana i doskonale tu pasuje.

Zadbajmy o odpowiedni poziom umami

W barszczu nie może też zabraknąć suszonych grzybów, które wzbogacają kompozycję smakową o nuty umami. Namoczcie solidną porcję suszonych prawdziwków i dodajcie koniecznie. Jeżeli barszcz wyda wam się zbyt mdły, spróbujcie też wlać odrobinę wody z moczenia.

Umami dostarczą też mniej oczywiste przyprawy takie jak sos sojowy, wędzona papryka czy suszone pomidory. Na ich dodawanie decydujmy się jednak tylko wtedy, gdy rzeczywiście chcemy, by te nuty wybrzmiały. Ich nadmiar dość trudno jest bowiem zamaskować.

Przyprawiając danie, nie zapomnijmy, że to burak powinien być gwiazdą naszego posiłku. Niektórzy smakosze łączą go z lubczykiem, by jeszcze bardziej uwypuklić jego smak. To pyszne zioło i afrodyzjak pasuje do niego doskonale i dobrze uzupełnia miks przypraw dodawany do wigilijnej zupy.

Wędzone śliwki
Wędzone śliwki doskonale pasują do barszczu

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: esencjasmaku, magazynkuchenny

Zapraszamy na nasz Instagram