Smakosze.pl
Barszcz czerwony trzeba dobrze doprawić

canva/superelaks

Jak dobrze doprawić świąteczny barszcz czerwony?

20 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Tradycyjna potrawa wigilijna z buraków, czyli barszcz, nie uda się bez odpowiednich przypraw. Nasze babcie dodawały do tej zupy dwóch dość nieoczywistych składników, które doskonale podbijały jej smak. Suszone śliwki i kwaśne jabłka pomogą i nam stworzyć barszcz tak smakowity, jak nigdy wcześniej.

Jabłka nie są oczywistym elementem barszczu, lecz ich użycie poleca sama Magda Gessler, która dodaje do tej świątecznej zupy również skórki, które pięknie go zagęszczają. Fani kompotu z suszu ucieszą się też z faktu, że będą mogli wykorzystać nadmiar wędzonych śliwek, które wbrew pozorom bardzo dobrze pasują do tej zupy.

Znamy sekret idealnej panierki do karpia

Co zrobić, żeby panierka nie odpadła od karpia?

CZYTAJ DALEJ

Dodatków do barszczu wigilijnego może być wiele

Oprócz wspomnianych wcześniej jabłek — takich kwaśnych jak szara reneta czy antonówka — oraz śliwek suszonych, do barszczu trafić powinno jeszcze kilka innych aromatycznych przypraw. Obowiązkowe są liść laurowy i ziele angielskie, które dodać należy na etapie przygotowywania wywaru z jarzyn.

Równie ważny będą czosnek i pieprz, które przyjemnie podkręcają pikantność zupy. Jeśli się na nie decydujemy, dodajmy ich nieco więcej. W przeciwnym wypadku zginą w gąszczu innych aromatów, ukryte m.in. pod smakiem majeranku. Przyprawa ta jest często stosowana i doskonale tu pasuje.

Zadbajmy o odpowiedni poziom umami

W barszczu nie może też zabraknąć suszonych grzybów, które wzbogacają kompozycję smakową o nuty umami. Namoczcie solidną porcję suszonych prawdziwków i dodajcie koniecznie. Jeżeli barszcz wyda wam się zbyt mdły, spróbujcie też wlać odrobinę wody z moczenia.

Umami dostarczą też mniej oczywiste przyprawy takie jak sos sojowy, wędzona papryka czy suszone pomidory. Na ich dodawanie decydujmy się jednak tylko wtedy, gdy rzeczywiście chcemy, by te nuty wybrzmiały. Ich nadmiar dość trudno jest bowiem zamaskować.

Przyprawiając danie, nie zapomnijmy, że to burak powinien być gwiazdą naszego posiłku. Niektórzy smakosze łączą go z lubczykiem, by jeszcze bardziej uwypuklić jego smak. To pyszne zioło i afrodyzjak pasuje do niego doskonale i dobrze uzupełnia miks przypraw dodawany do wigilijnej zupy.

Wędzone śliwki

Wędzone śliwki doskonale pasują do barszczu

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: esencjasmaku, magazynkuchenny

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

Czytaj więcej >
Jak usunąć przykry zapach z ryby?

Porady

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >