Smakosze.pl Przepisy Przepyszna sałatka z ziemniaków z wczoraj - przepis Ewy Wachowicz
canva/ pixelshot, Pawel Wodzynski/East News

Przepyszna sałatka z ziemniaków z wczoraj - przepis Ewy Wachowicz

4 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sałatka z ziemniaków z wczoraj jest pomysłem na szybkie, pyszne i tanie danie. Sałatka jest idealna na kolację, lunch lub podwieczorek. Nie wyrzucaj jedzenia, bądź zero waste i przygotuj z resztek świetne potrawy. Poznaj przepis na sałatkę z ziemniaków z poprzedniego obiadu.

Sałatka z gotowanych ziemniaków to świetny sposób na wykorzystanie produktów z poprzedniego dnia. Jest lekka, wiosenna, ale i pożywna. Do przygotowania sałatki potrzebujesz wyłącznie kilku składników i zaledwie kilku minut wolnego czasu.

Rzadko udaje się ugotować idealną ilość jedzenia. Niestety wiele potraw lub dodatków do obiadu ląduje w koszu, ponieważ nie mamy pomysłu na ich ponowne wykorzystanie w kuchni. Gotowane ziemniaki, surówki, mięsa i wiele innych potraw można w prosty sposób zamienić na inne danie, które wszyscy zjedzą ze smakiem.

Jeśli zostało Ci mięso z rosołu, przygotuj pierogi, krokiety lub pasztet, który podany z kromką świeżego pieczywa będzie idealnym pomysłem na kolację lub śniadanie do pracy. Tu poznasz przepis na wyborny pasztet z mięsa z rosołu , palce lizać.

Sałatka z ziemniaków z wczoraj

Składniki:

  • kilka ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia

  • mały słoiczek marynowanych pieczarek

  • kilka jajek

  • łyżka musztardy

  • łyżka majonezu

  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

Jak zrobić sałatkę z ziemniaków z wczoraj?

Ugotuj jajka na twardo w osolonej wodzie, następnie obierz ze skorupek, pokrój w kostkę i odstaw, żeby przestygły. W tym czasie pokrój ziemniaki i marynowane pieczarki.

Wszystkie przygotowane składniki przełóż do jednej miski, dodaj musztardę, majonez, jogurt, posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podaj, smacznego.

Marynowane pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/ alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy