Przepyszna sałatka z ziemniaków z wczoraj - przepis Ewy Wachowicz
Sałatka z ziemniaków z wczoraj jest pomysłem na szybkie, pyszne i tanie danie. Sałatka jest idealna na kolację, lunch lub podwieczorek. Nie wyrzucaj jedzenia, bądź zero waste i przygotuj z resztek świetne potrawy. Poznaj przepis na sałatkę z ziemniaków z poprzedniego obiadu.
Sałatka z gotowanych ziemniaków to świetny sposób na wykorzystanie produktów z poprzedniego dnia. Jest lekka, wiosenna, ale i pożywna. Do przygotowania sałatki potrzebujesz wyłącznie kilku składników i zaledwie kilku minut wolnego czasu.
Rzadko udaje się ugotować idealną ilość jedzenia. Niestety wiele potraw lub dodatków do obiadu ląduje w koszu, ponieważ nie mamy pomysłu na ich ponowne wykorzystanie w kuchni. Gotowane ziemniaki, surówki, mięsa i wiele innych potraw można w prosty sposób zamienić na inne danie, które wszyscy zjedzą ze smakiem.
Jeśli zostało Ci mięso z rosołu, przygotuj pierogi, krokiety lub pasztet, który podany z kromką świeżego pieczywa będzie idealnym pomysłem na kolację lub śniadanie do pracy. Tu poznasz przepis na wyborny pasztet z mięsa z rosołu , palce lizać.
Sałatka z ziemniaków z wczoraj
Składniki:
-
kilka ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia
-
mały słoiczek marynowanych pieczarek
-
kilka jajek
-
łyżka musztardy
-
łyżka majonezu
-
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz
-
łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
Jak zrobić sałatkę z ziemniaków z wczoraj?
Ugotuj jajka na twardo w osolonej wodzie, następnie obierz ze skorupek, pokrój w kostkę i odstaw, żeby przestygły. W tym czasie pokrój ziemniaki i marynowane pieczarki.
Wszystkie przygotowane składniki przełóż do jednej miski, dodaj musztardę, majonez, jogurt, posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ alisafarov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę
-
Obłędne gołąbki z fasolą - pyszny obiad bez mięsa. Wyjątkowy farsz zachwyca
Źródło: ewawachowicz.pl