Smakosze.pl Przepisy Przepyszna warstwowa sałatka śledziowa. Bije na głowę jarzynową
canva/Sotnikova_Vera

Przepyszna warstwowa sałatka śledziowa. Bije na głowę jarzynową

12 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sałatki są smaczne, zdrowe i kolorowe, dlatego warto je jeść. Pożywna sałatka zastąpi nawet drugie śniadanie czy kolację. Doskonale sprawdzi się też na rodzinnym przyjęciu, a także na spotkaniu ze znajomymi. Dziś proponujemy wam przepyszną, warstwową sałatkę śledziową. Zawiera same wartościowe składniki, a jej przygotowanie jest proste i szybkie.

Śledzie wyjątkowo dobrze nadają się do sałatek. Doskonale komponują się bowiem z wieloma składnikami i długo zachowują świeżość. Dopełnieniem sałatki śledziowej jest oliwa lub sos majonezowy. Jeśli chcecie, żeby sos był lżejszy, wymieszajcie majonez z jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Przepyszna warstwowa sałatka śledziowa

Składniki:

  • 4 solone filety śledziowe

  • 4 duże ziemniaki

  • 2 buraki

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • mała cebula

  • 5 łyżek majonezu

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie sałatki śledziowej

Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na godzinę do namoczenia. Po tym czasie wyjmij je z wody i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój w niedużą kostkę.

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, ugotuj w skórkach. Wystudź, obierz, pokrój w niedużą kostkę.

Buraki wyszoruj, ugotuj w skórkach lub upiecz w folii aluminiowej. Po wystudzeniu obierz je i pokrój w niewielką kostkę.

Jajka obierz ze skorupek, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, dopraw solą i pieprzem.

W szklanym naczyniu układaj kolejno warstwy: śledzi, cebuli, sosu, ziemniaków, sosu, buraków i sosu. Wierzch posyp jajkami i natką pietruszki.

Wskazówka: Przygotowaną sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki, wtedy jej składniki lepiej się przegryzą.

Po więcej inspiracji na śledziowe przysmaki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu np. przepis na śledziki z porem i jabłkiem , a także na śledzie korzenne .

pokrojone buraki
pokrojone buraki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nietylkopasta Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy