Wyśmienita surówka z ogórków kiszonych na słodko
Rodzynki często trafiają do deserów. Niewielu jednak wie, że są też idealne, by nadać słodyczy warzywom w surówkach. W nowym przepisie na surówkę z ogórków kiszonych sięgamy właśnie po ten niezwykły dodatek. Spróbujcie tego nietypowego połączenia smaków, a tradycyjny kiszony nie będzie już tak dobry, jak wcześniej.
Klasyczna surówka z marchewki i jabłka pójdzie w zapomnienie, gdy spróbujecie naszego nowego sposobu na chrupiącą surówkę z ogórków kiszonych. Połączymy je z rodzynkami i jabłkiem, by uzyskać soczystą i słodką kompozycję, której mało kto się oprze. Przetestujcie ją koniecznie.
Przepis na słodką surówkę z ogórków
Składniki:
6 ogórków kiszonych
1 spore jabłko
2 łyżki rodzynek
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
szczypiorek
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w plasterki. Jabłko myjemy, obieramy i wycinamy gniazdo nasienne, następnie kroimy je w kostkę. Szczypiorek myjemy i rozdrabniamy.
Pokrojone składniki wkładamy do miski. Dodajemy rodzynki. Zalewamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy do obiadu. Smacznego.
Wskazówka: wybierzcie słodko-winne i twarde jabłko. Surówka będzie miała dobrą konsystencję i chrupiąca.
Ta surówka pysznie łączy się z kotletami schabowymi w musztardowej panierce. z rodzynkami dobrze połączy się także seler np. w tej surówce.
Źródło zdjęcia: canva/Wiktory
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia-domowa