Smakosze.pl Przepisy Przepyszne ciasto bez pieczenia Twix. Prosty i tani deser
Screen z filmu na kanale Obżarciuch na YouTube

Przepyszne ciasto bez pieczenia Twix. Prosty i tani deser

23 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Niekiedy ma się ochotę na domowe ciasto, lecz wizja długiego stania w kuchni i czekania, aż wypiek się upiecze, skutecznie odrzuca. Dlatego też prezentujemy niżej przepis na ciasto bez pieczenia, które w smaku jest łudzące podobne do popularnego batonika Twix. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku tanich i łatwo dostępnych składników.

Dobre ciasto bez pieczenia to świetny sposób na szybki deser, który każdy z łatwością wykona we własnej kuchni. Ciasto Twix jest połączeniem kremu budyniowego, czekolady oraz kruchych biszkoptów.

Przepis na ciasto bez pieczenia Twix

Składniki:

  • 550 ml mleka

  • 2 budynie śmietankowe

  • 2 łyżki cukru

  • kostka masła

  • 450 g kajmaku

  • 420 g biszkoptów długich

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady

Zacznij od wlania połowy 500 ml mleka do rondelka i postawienia go na średnim ogniu. W reszcie płynu (poza 50 ml) rozpuść oba budynie oraz cukier, a następnie wlej je do wrzącego mleka i cały czas mieszając, gotuj całość, aż uzyskasz dobrą konsystencję . Ostudzoną masę utrzyj z ciepłym masłem.

Na spodzie blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż pierwszą warstwę biszkoptów. Wylej na nie całą masę budyniową i równomiernie ją rozsmaruj. Przykryj masę kolejną warstwą ciastek.

Na biszkopty wylej masę kajmakową, także ją rozprowadź. W kąpieli wodnej roztop 3 tabliczki czekolady z 50 ml mleka, polej polewą wierzch ciasta i schowaj je do lodówki na całą noc. Następnego dnia jest gotowe do jedzenia. Smacznego.

Do kremu budyniowego polecamy dodać niewielką ilość esencji waniliowej lub jakiegoś aromatu piekarniczego. Dzięki temu ciasto będzie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domową chałkę. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.

Ciasto w przygotowaniu

Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Obżarciuch na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: obzarciuch

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy