Przepyszne ciasto bez pieczenia Twix. Prosty i tani deser
Niekiedy ma się ochotę na domowe ciasto, lecz wizja długiego stania w kuchni i czekania, aż wypiek się upiecze, skutecznie odrzuca. Dlatego też prezentujemy niżej przepis na ciasto bez pieczenia, które w smaku jest łudzące podobne do popularnego batonika Twix. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku tanich i łatwo dostępnych składników.
Dobre ciasto bez pieczenia to świetny sposób na szybki deser, który każdy z łatwością wykona we własnej kuchni. Ciasto Twix jest połączeniem kremu budyniowego, czekolady oraz kruchych biszkoptów.
Przepis na ciasto bez pieczenia Twix
Składniki:
-
550 ml mleka
-
2 budynie śmietankowe
-
2 łyżki cukru
-
kostka masła
-
450 g kajmaku
-
420 g biszkoptów długich
-
1 tabliczka gorzkiej czekolady
-
2 tabliczki mlecznej czekolady
Zacznij od wlania połowy 500 ml mleka do rondelka i postawienia go na średnim ogniu. W reszcie płynu (poza 50 ml) rozpuść oba budynie oraz cukier, a następnie wlej je do wrzącego mleka i cały czas mieszając, gotuj całość, aż uzyskasz dobrą konsystencję . Ostudzoną masę utrzyj z ciepłym masłem.
Na spodzie blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż pierwszą warstwę biszkoptów. Wylej na nie całą masę budyniową i równomiernie ją rozsmaruj. Przykryj masę kolejną warstwą ciastek.
Na biszkopty wylej masę kajmakową, także ją rozprowadź. W kąpieli wodnej roztop 3 tabliczki czekolady z 50 ml mleka, polej polewą wierzch ciasta i schowaj je do lodówki na całą noc. Następnego dnia jest gotowe do jedzenia. Smacznego.
Do kremu budyniowego polecamy dodać niewielką ilość esencji waniliowej lub jakiegoś aromatu piekarniczego. Dzięki temu ciasto będzie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domową chałkę. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.
Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Obżarciuch na YouTube
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: obzarciuch