Smakosze.pl Przepisy Przepyszne ziemniaki pieczone w greckim stylu. Przepis krok po kroku
canva/ George Dolgikh

Przepyszne ziemniaki pieczone w greckim stylu. Przepis krok po kroku

21 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na pyszny dodatek do lekkich, wiosennych obiadów lub potraw z grilla? Przygotuj wyśmienite ziemniaki po grecku. Pieczone ziemniaczki z dodatkiem czosnku, świeżego oregano i oliwy z oliwek rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na przepyszne ziemniaki pieczone w greckim stylu.

Z młodych ziemniaków przygotujemy wiele świetnych dań. Ziemniaki są bardzo uniwersalnym warzywem, przyrządzanym na różne sposoby w każdej kuchni świata. Ziemniaki pieczone z oregano i czosnkiem to jedna z moich ulubionych opcji podania, a inspirowana jest grecką sztuką gotowania.

Do ziemniaków dodaj kilka gałązek oregano, możesz również zastąpić suszonymi ziołami. Danie możesz również wzbogacić kilkoma gałązkami rozmarynu, jednak dodaj je pod sam koniec pieczenia, ponieważ rozmaryn często gorzknieje, kiedy zbyt długo poddawany jest wysokiej temperaturze.

Pieczone ziemniaczki podaj z jogurtem greckim, kefirem lub greckim sosem tzaziki . Potrawa smakuje również rewelacyjnie z mięsem grillowanym, i pieczonym, a także z szaszłykami drobiowymi i warzywami z grilla.

Przepis na ziemniaki pieczone w greckim stylu

Składniki:

● 1 kg ziemniaków

● kilka gałązek świeżego oregano lub 2 łyżeczki suszonego

● 3 ząbki czosnku

● 100 ml oliwy z oliwek

● sól, pieprz

Jak zrobić ziemniaki pieczone w greckim stylu? Ziemniaki obierz, opłucz, osusz i pokrój w półksiężyce, następnie przełóż do większej miski.

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą z oliwek, następnie dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.

Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, poukładaj gałązki oregano lub oprósz suszonymi ziołami i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z termoobiegiem i piecz około 30- 40 minut, podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy