Najprostsza włoska klasyczna carbonara. Przepis bez udziwnień
Szukasz inspiracji na pyszną kolację na ciepło? Przygotuj najprostszą, włoską klasyczną carbonarę. Nasz przepis nie ma żadnych udziwnień, więc danie posmakuje każdemu. Do sosu nie dodajemy śmietany, ponieważ oryginalną carbonarę robi się inaczej i dużo łatwiej. Jesteśmy pewni, że będziecie często wracać do tej receptury.
Makaron z sosem to jeden z prostszych pomysłów na szybkie, proste i pożywne danie. Doskonale wiedzą o tym Włosi, u których słynna pasta gości na stole w zasadzie każdego dnia. Wystarczy tylko przygotować prosty sos, ugotować makaron, wymieszać go z sosem i gotowe.
Jeśli lubicie makaron i jesteście miłośnikami włoskiej kuchni, z pewnością znacie carbonarę. Na pewno też wiecie, że nie dodaje się do niej śmietany, a kremowy sos otrzymuje się z sera i jajek. Zobaczcie, jak prosto się go robi.
Przepis na klasyczną carbonarę
Składniki:
500 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
200 g wędzonego boczku
1 jajko
2 żółtka
100 g startego parmezanu, grana padano, pecorino lub ich mieszanki
sól, pieprz
Przygotowanie makaronu z sosem carbonara
Boczek pokrój w kostkę, wsyp na zimną patelnię i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż wytopi się z niego niemal cały tłuszcz. Skwarki przełóż na talerzyk.
W garnku zagotuj wodę, posól ją. Do wrzątku włóż makaron, zamieszaj, gotuj go na średnim ogniu, aż będzie półmiękki. Odcedź go, zachowując część wody z gotowania.
Do miseczki wbij jajko, dodaj żółtko i ser, wymieszaj, dopraw. Na patelnię z tłuszczem z boczku wlej 2 chochle wody z makaronu. Wrzuć odcedzony makaron, wymieszaj, podgrzej.
Makaron zestaw z ognia, lekko przestudź. Dodaj do niego masę jajeczno-śmietanową oraz skwarki. Całość mieszaj, aż ser rozpuści się i powstanie kremowy sos.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na spaghetti bolognese, a także na makaron z sosem pomidorowym.
Źródło zdjęcia: canva/Kung_Mangkorn
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak sprawdzić czy awokado jest dojrzałe? Wystarczy zerknąć w 1 miejsce
Jak zrobić kiszoną cebulę? Pyszne uzupełnienie sałatek i kanapek
Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody
Źródło: italia-by-natalia