Smakosze.pl
Apetyczna i aromatyczna jajecznica we włoskim stylu

canva/Yancho Zapryanov

Apetyczna i aromatyczna jajecznica we włoskim stylu

21 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jajecznica stanowi szybkie w przygotowaniu i pożywne śniadanie. Proste danie można z łatwością urozmaicić, dodając do niego pomidory oraz świeżą bazylię. Kojarzące się z Włochami dodatki sprawią, że potrawa będzie bogatsza w smaku i niezwykle aromatyczna, a wy poczujecie się jak na wakacjach. Koniecznie spróbujcie.

Jajecznica jest sycącą propozycją, po którą warto sięgnąć, przygotowując śniadanie dla całej rodziny. Dodatki potrafią ciekawie wzbogacić smak tego dobrze znanego dania. Proponowaliśmy wam już wcześniej wykonanie specjału z chrupiącym brokułem czy pełnymi charakteru boczniakami.

jajecznica

Pyszna, delikatna i lekkostrawna jajecznica na parze. Proste śniadanie i kolacja

CZYTAJ DALEJ

Tym razem sięgniemy po nieco prostsze, choć nadal składniki. Pomidor i bazylia to dobrze znane i wyjątkowo pyszne połączenie, które odnajdzie się nie tylko w pizzy. Zaopatrzcie się w świeże produkty i koniecznie spróbujcie. Będzie zaskoczeni, jak dobrze łączą się z jajkami.

Przepis na doskonałą jajecznicę po włosku

Składniki:

  • 6 jajek

  • pół małego pomidora

  • 30 g masła lub 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 20 g parmezanu

  • szczypta oregano

  • kilka listków bazylii

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, sparzamy je we wrzątku, by usunąć skórki. Kroimy go w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę wybranego tłuszczu. Wrzucamy na niego warzywo i podsmażamy je na niezbyt dużym ogniu przez 1-2 minuty.

Zawarta w nim woda powinna w tym czasie odparować. Dodajemy jaja, starty na tarce parmezan i pozostałą porcję masła lub oleju. Smażymy jajecznicę na wolnym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając.

Gdy zetnie się w stopniu, jaki lubicie, zdejmujemy patelnię z ognia. Danie doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem, a na koniec posypujemy posiekanymi listkami bazylii. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Do jajecznicy pasować będą również włoskie wędliny. Jeżeli zdecydujecie się na bogatszą wersję, 4 plastry szynki prosciutto crudo podsmażcie na odrobinie masła przed wrzuceniem na patelnię pomidorów.

  • Jeżeli nie macie świeżej bazylii, suszona też się sprawdzi. Warto jednak wybrać się na targ i kupić świeże zioła — danie będzie dużo bardziej aromatyczne.

  • Parmezan nie należy do tanich i prostych do znalezienia w sklepie serów. Zawsze możecie go zamienić na inny ulubiony produkt. Istnieje też opcja, by pominąć ser. Pamiętajmy jednak, że wpłynie to na zmianę konsystencji jajecznicy.

Świeża bazylia i pomidory idealnie pasują do jajecznicy

Świeża bazylia i pomidory idealnie pasują do jajecznicy

Źródło zdjęcia: canva/photosimysia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >